Debat

Biomassevirksomhed: Jo, biomasse er bæredygtig – så længe den er lokal

DEBAT: Afbrænding af lokal – og ikke importeret – biomasse er bæredygtigt og CO2-neutralt. Politikere og medier farer i vildelse, når de blander de to ting sammen og kalder det skadeligt, mener Jens Dall Bentzen, direktør i biomassevirksomheden Dall Energy.

Det er en udbredt misforståelse, at vi fælder gode, sunde træer og smider dem direkte i ovnen for at producere varme, understreger Jens Dall Bentzon.
Det er en udbredt misforståelse, at vi fælder gode, sunde træer og smider dem direkte i ovnen for at producere varme, understreger Jens Dall Bentzon.Foto: Dall Energy
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Dall Bentzen
Adm. direktør, Dall Energy

Lokal og bæredygtig biomasse er CO2-neutral og en kæmpe gevinst for både klimaet, forbrugerne og dermed for samfundet. Og der er masser af den.

Det er en decideret dårlig idé for klimaet at undlade at brænde biomassen af, når alternativet, som det er tilfældet i dag, er at kompostere store mængder overskydende biomasse fra lokal træproduktion og have- og parkaffald.

Udledningen af CO2 er nemlig præcis den samme ved at brænde massen af som ved at lade den rådne op i naturen. Men altså med den afgørende forskel, at der ikke kommer varme i radiatoren eller strøm i stikkontakten, når man bare lader biomassen forgå.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Alternativet til de mindre biomasseværker er i stedet, som foreslået af regeringens støttepartier, at lade varmeværkerne fortsætte med at bruge naturgas og etablere varmepumper drevet med strøm, der i vidt omfang produceres med kul i Tyskland.

Kun overskudstræ brændes af
Der er ingen tvivl om, at det, støttepartiernes skingre kampagne mod biomasse taler for, med sikkerhed vil øge CO2-udledningen, når man helt undlader at skelne mellem den importerede og den lokale biomasse. Samtidig er der en udbredt misforståelse blandt politikere af, at vi fælder gode, sunde træer og smider dem direkte i ovnen. Intet kunne være mere forkert.

Altså, vi har cirka en million ton biomasse i overskud, som får lov at ligge og sende CO2 ud i atmosfæren uden at gøre nytte.

Jens Dall Bentzen
Adm. direktør, Dall Energy

Træerne fældes til byggeri og møbelproduktion, og kun overskudstræ fra produktionen ender med at blive brændt. Den danske træproduktion er bæredygtig, og skovenes optag af CO2 er konstant. Derfor er det også nærmest ulideligt at høre direktøren for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, sige til Jyllands-Posten, at ”sådan et lille bitte træ, som man planter, optager næsten ingenting”.

Nej, selvfølgelig ikke. Men der er balance. Det er pointen.

Og en anden helt afgørende meningsdanner Ida Auken (R) slipper fint og uimodsagt afsted med at sige til Fyens Stiftstidende, at ”biomasse er en mangelvare, og den er alt for værdifuld til at blive brændt af på varmeværker”.

Altså, vi har cirka en million ton biomasse i overskud, som får lov at ligge og sende CO2 ud i atmosfæren uden at gøre nytte.

Læs også

Medierne har et ansvar
I den aktuelle vendetta mod biomasse og med sammenblandingen af lokal og importeret biomasse er det ganske vanskeligt at få sneget noget almindelig sund fornuft ind i debatten. Medierne – senest eksemplificeret ved TV 2 i søndags og Politiken forrige weekend – køber helt ukritisk støttepartiernes enøjede og misforståede fremstilling.

Der findes gode autoritative modkilder, men artikler og indslag er klinisk renset for kilder, der mener noget andet end støttepartierne og journalisterne selv.

Menneskeheden har holdt varmen ved at afbrænde lokal biomasse, siden vi opfandt ilden, og det kan vi roligt fortsætte med. Det har nemlig ikke givet os problemer.

Problemerne har vi i stedet fået, siden vi for et par hundrede år tilbage begyndte at hente olie, kul og gas op fra undergrunden. De fossile energikilder betaler ikke tilbage til naturen. Men det gør biomassen, så længe den er lokal og bæredygtig. Det faktum ændrer hverken enøjede politikere eller en ukritisk presse på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00