Trods klar anbefaling fra Klimarådet: Blå partier er ikke parate til stop for ny oliejagt i Nordsøen

OLIESTOP: Blå partier er ikke overbevist af Klimarådets anbefaling om at sløjfe ottende udbudsrunde, som giver selskaber grønt lys til ny oliejagt i Nordsøen. Noget tyder på, at indgrebet ikke står mål med gevinsten, lyder det.

Foto: Colourbox
Karl Emil FrostMorten Øyen

”Den klimamæssige påvirkning ved at aflyse udbudsrunden er fuldstændig ligegyldig, mens den økonomiske påvirkning er tydeligt negativ.” 

Morten Messerschmidt
Klimaordfører, Dansk Folkeparti

Mens regeringens støttepartier er klar til at skrinlægge planerne om ny oliejagt i Nordsøen, er partierne i blå blok noget mere tøvende.

Selvom Klimarådet i sidste uge med en ny analyse i hånden anbefalede at annullere den ottende udbudsrunde i Nordsøen, er de borgerlige partier ikke overbeviste. 

Deres helt centrale argument for at lade udbudsrunden fortsætte er, at Klimarådets rapport ikke ændrer billedet af, at et stop for dansk oliejagt har en usikker global klimaeffekt. Bekymringen er derfor, at store dele af den danske produktion blot risikerer at flytte til andre steder i verden, hvis der lukkes ned i dansk farvand.

Dokumentation

Sagen kort
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal tage stilling til, hvorvidt olieselskaber skal have nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas i Nordsøen. De nuværende tilladelser løber frem til 2047 og kan potentielt fortsætte til og med 2052. Men med den ottende udbudsrunde vil produktionen kunne forlænges til 2055.

Klimarådet lægger vægt på fire punkter i anbefalingen:
For det første kan et stop for ny efterforskning styrke troværdigheden om 70- procentsmålet og udgøre et stærkt klimapolitisk signal internationalt.

For det andet gavner det samlet set klimaet, at Danmark producerer mindre olie og gas, selvom andre lande delvist modvirker dette ved at producere mere som reaktion.

For det tredje er prisen for hvert globalt sparet ton CO2 med stor sandsynlighed ikke højere end de dyreste reduktionstiltag, som skal til for at opfylde 70-procentsmålet.

Og for det fjerde tyder meget på, at statens indtægter fra fortsat oliejagt ikke er så afgørende, som de tidligere har været for statskassen.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00