Debat

Blik- og Rørarbejderforbundet: Forbud mod fossil opvarmning sender klimaregningen videre til husejerne

REPLIK: Tilskud til varmepumper er bedre end forbud mod fossil opvarmning, når det kommer til at fyre op under den grønne omstilling, mener Niels Braaby, næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Der skal være økonomisk incitament for at omlægge opvarmningen af sit hus, skriver Niels Braaby. 
Der skal være økonomisk incitament for at omlægge opvarmningen af sit hus, skriver Niels Braaby. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Braaby
Næstformand, Blik- og Rørarbejderforbundet

Hvis vi skal leve op til regeringens klimamål, er det fuldstændig afgørende, at danskerne aktiveres bredt i den grønne omstilling.

Derfor skyder Rådet for Grøn Omstilling forbi målet, når de her på Altinget.dk opfordrer til at reducere de tilskud, der gives til danske boligejere, som skrotter deres olie- eller naturgasfyr til fordel for en varmepumpe, og i stedet argumenterer for et egentligt forbud mod fossil opvarmning. 

Der er ikke tvivl om, at et forbud vil have en effekt – men konsekvenserne bliver voldsomme og det vil ramme både geografisk og socialt skævt. Mange familier kan ikke låne de cirka 100.000 kroner, en luft/vand-varmepumpe koster – og slet ikke, hvis tilskuddene samtidig reduceres. Samtidig sender det klimaregningen videre til de husejere, som primært på grund af beliggenhed har olie eller gas som opvarmningsform.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Danskerne har ved seneste folketingsvalg tilkendegivet en stærk støtte til klimaindsatsen. Det er vigtigt at fastholde den opbakning, fordi danskerne skal finansiere langt hovedparten af den grønne omstilling ud af deres privatøkonomi.

Vi er enige i, at der skal ske noget for at få boligejerne til at skifte til grøn opvarmning, og for de fleste er der god økonomi i at skrotte oliefyret til fordel for en varmepumpe. Men på trods af god økonomi, er mange boligejere tilbageholdende med at skrotte deres oliefyr. Derfor har vi i dag stadig har mere end 80.000 oliefyr i Danmark – og op mod 400.000 naturgasopvarmede bygninger. 

Grøn opvarmning af vores boliger er en afgørende betingelse for at nå 70 procent-målet. Men omstillingen kommer ikke af sig selv.

Niels Braaby
Næstformand, Blik - og Rørarbejderforbundet

Tilskud motiverer
Grøn opvarmning af vores boliger er en afgørende betingelse for at nå 70 procent-målet. Men omstillingen kommer ikke af sig selv.

Derfor er der brug for en økonomisk gulerod. Alle erfaringer og undersøgelser (blandt andet en nylig befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne) viser, at tilskud er en afgørende motivationsfaktor i forhold til boligejerne – og en enkel og omkostningseffektiv måde at nå CO2-målsætningen på.

Det så vi blandt andet med den meget store interesse, der var for bygningspuljen, da den åbnede i oktober og blev tømt på 14 dage. Det flytter virkelig noget, når staten på den måde går ind og målretter tilskud. Samtidig ligger langt de fleste bygninger med oliefyr uden for de større byer, og dermed er puljen også en investering i vores landdistrikter.

Udfordringen er særligt stor, når det gælder naturgasopvarmede bygninger. Ifølge Dansk Fjernvarme skal godt 170.000 af disse konverteres til fjernvarme frem mod 2030. Men de steder, hvor fjernvarme ikke er en mulighed, er der brug for en anden opvarmningsform.

Her er varmepumperne den oplagte løsning, men der sker ingenting, hvis man reducerer tilskudsmulighederne. Naturgas er nemlig en relativt billig opvarmningsform, og derfor er økonomien i at udskifte et naturgasfyr med en varmepumpe også mindre attraktiv.

Læs også

Læg ikke låg på den politiske velvilje
Det er rigtigt, at man med tilskudspuljer risikerer en stop-and-go udvikling, som går i dvale, når tilskudspuljerne løber ud. Men det må ikke få os til at lægge låg på den politiske velvilje, der er netop nu til at styrke økonomiske incitamenter mod en grøn omstilling. 

Og selvom tilskudspuljer koster på statskassen, vil det formentlig kunne betale sig i sidste ende. For det er bedre at skrotte et oliefyr med tilskud nu end med et forbud om fem år, for på den måde kan man spare på CO2-regningen i den mellemliggende periode. Hvis ikke man sørger for, at de rigtige incitamenter er til stede, vil vi i stedet se, at boligejerne fortsætter med deres nuværende opvarmningsform.

I Blik- og Rørarbejderforbundet glæder vi os derfor over, at regeringen og støttepartierne med finansloven for 2021 har afsat 300 millioner kroner i 2021 og 25 millioner kroner årligt fra 2022 til en forøgelse af Bygningspuljen. Det er et godt skridt på vejen. Vi vil samtidig opfordre til at sætte fart på behandlingen af de mange tusinde ansøgninger, så danske boligejere kan få svar og komme i gang med at omsætte de grønne ambitioner til handling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00