Debat

Brosbøl: Danmarks næste eksporteventyr

DEBAT: Vandteknologi kan blive Danmarks næste grønne eksporteventyr, mener miljøminister Kirsten Brosbøl. Derfor skal vandbranchen samarbejde og blive enige om en fælles vej, der kan sikre vores internationale førerposition på området.  

"Hvis
vi fordobler vores andel og opnår 1 procent af verdensmarkedet, vil det skabe
mere end 4.000 nye jobs," skriver miljøminister Kirsten Brosbøl. 
"Hvis vi fordobler vores andel og opnår 1 procent af verdensmarkedet, vil det skabe mere end 4.000 nye jobs," skriver miljøminister Kirsten Brosbøl. Foto: Claus Bjørn Larsen
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Brosbøl

Miljøminister og medlem af Folketinget for S 

I Danmark drikker vi vand direkte fra hanen. Det er et sjældent syn i en verden, hvor vandproblemer gennem de seneste år er blevet værre og værre. Mange lande kæmper med tørke, forurening og et enormt vandspild på vejen fra forsyningsselskabet til forbrugeren.

De vandproblemer kan Danmark udnytte til egen fordel – ved at løse dem. Danmark er verdensførende på en række teknologier inden for vand, og med de udfordringer, verden står overfor, har danske virksomheder et kæmpe eksportpotentiale.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected]

Danmark eksporterer årligt for milliarder af kroner i dansk vandteknologi. I 2010 eksporterede vi for 13,3 mia. kroner - i 2013 var tallet 15,1 mia. kroner. Så det går fremad.

Men, men. Danmarks førerposition er truet. Konkurrencen er hård internationalt, og selv om der er et stort globalt marked, og dygtige danske virksomheder har løsningerne, er vi begyndt at tabe markedsandele. Den udvikling skal vi have vendt. Men det kræver, at vi gør noget mere og noget andet, end det vi plejer. 

Målet er klart: Vi skal blive enige om, hvordan vi samarbejder om at styrke Danmarks internationale førerposition på vandområdet, så vi sammen skaber endnu flere jobs, øget vækst og bedre miljø. 

Kirsten Brosbøl
Miljøminister (S)

Visioner for vand for en samlet branche
Derfor har jeg sammen med Dansk Industri, Danva og Dansk Miljøteknologi inviteret den samlede danske vandbranche til vandtopmøde i Industriens Hus i dag. Målet er klart: Vi skal blive enige om, hvordan vi samarbejder om at styrke Danmarks internationale førerposition på vandområdet, så vi sammen skaber endnu flere jobs, øget vækst og bedre miljø. Min ambition er, at vi sammen sætter nye mål  og konkret aftaler, hvordan vi vil realisere dem.

Der er brug for samarbejde og fælles ejerskab i den danske vandbranche. Samarbejde om fælles løsninger, og ejerskab til at drive udviklingen og innovationen frem.

For én ting er sikkert: Øget eksport kommer ikke af sig selv. Branchen skal arbejde sammen for at udnytte det store potentiale, vi har for at løse en af verdens største miljøudfordringer, og samtidig skabe danske arbejdspladser.

Politiske tiltag skal følge med
Vi er ikke kommet sovende til, hvor vi er i dag. At vi er førende, skyldes blandt andet en stærk politisk vision om, at vi vil kunne drikke urenset grundvand direkte fra hanen.

Med en kombination af høje miljøkrav, innovative virksomheder og en sektorlovgivning, som understøtter teknologiudvikling og eksport, har virksomhederne udviklet teknologi og løsninger, der gør Danmark til et internationalt foregangsland, når det gælder om at sikre rent drikkevand og grundvand, rense spildevand og udnytte slam fra spildevand.

Regeringen arbejder målrettet på at sætte endnu mere skub i den grønne omstilling og skubbe på eksporten i vandsektoren. Det gør vi hjemme og ude. Vi investerer millioner i forskningsprojekter og teknologiudvikling på vandområdet. Vi er fuld gang med at føre en vækstplan for vand ud i livet og har styrket vores eksportindsats, bl.a. med vækstrådgivere i 17 lande. Vi presser på for den rigtige regulering i EU og for at få et udviklingsmål på vand, som del af FN’s kommende Bæredygtighedsmål. Og vi knokler for ny vandsektorlov i løbet af foråret. 

Der er brug for danske løsninger
Der er meget på spil. Vi snakker om et gigantisk marked for vandteknologi på ca. 3.000 mia. kroner om året – altså tre gange større end vindmøllemarkedet. Et marked, der bunder i enorme miljøudfordringer. I deres Global Risk Report fra januar konkluderer World Economic Forum, at vandproblemer er den største risiko verden står overfor i dag.

I dag lever 750 mio. mennesker i verden uden adgang til rent drikkevand, og om 10 år er det 1,8 mia. mennesker. Alligevel bliver op til 50 procent af vandet spildt, før det når frem til dem, der skal drikke det. På verdensplan udledes 80 procent af spildevandet uden rensning, så det ikke kan genbruges, og så det forurener floder, søer og havet til stor skade for vores miljø og vores børns fremtid.

Tag for eksempel Kina. Mange af de store byer i Kina har problemer med vandmangel og forurenet vand. Derfor har man i besluttet at investere massivt i vandteknologi. Faktisk op mod en mia. kroner - om dagen i de næste 10 år! Her skal danske virksomheder ind og have en større bid af kagen, og blandt andet derfor var jeg i efteråret i Kina for at få en handlingsplan på plads sammen med den kinesiske vandminister.

Vand er det nye vind
Ved at øge eksporten kan vi både afhjælpe et globalt samfundsproblem med vandressourcer og skabe danske job.

I dag har Danmark cirka en halv procent af verdensmarkedet for vandteknologiske løsninger. Hvis vi fordobler vores andel og opnår 1 procent af verdensmarkedet, vil det skabe mere end 4.000 nye jobs.

I Danmark har vi altid været gode til at opdage nye erhvervsmuligheder. I 1990’erne lagde Svend Auken kimen til det, der senere blev Danmarks største grønne eventyr: Vindenergien. Dermed er vindmøller blevet et dansk klenodie på niveau med bacon, LEGO og H.C. Andersen. 

Vi skal gøre vandteknologi til det næste grønne eventyr.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00