Cepos-analyse peger på mulige milliardbesparelser i indsamlingen af affald

Kommunerne har potentiale til årligt at spare omkring to milliarder på afhentning af affald. Det viser en ny Cepos-analyse, men Dansk Affaldsforening tvivler. ”Det er som at sammenligne æbler og pærer, og her har de ikke engang fat i hele frugtskålen,” siger foreningen.

Det er klart, at det koster noget mere, jo mere man skal sortere. Men når sorteringsopgaven bliver øget, er det jo netop vigtigt, at man har blik for omkostningerne og holder dem nede, siger Otto Brøns-Petersen.
Det er klart, at det koster noget mere, jo mere man skal sortere. Men når sorteringsopgaven bliver øget, er det jo netop vigtigt, at man har blik for omkostningerne og holder dem nede, siger Otto Brøns-Petersen.Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Der er store forskelle på, hvad det koster at få hentet affald i de forskellige kommuner. Sådan lyder et af hovedbudskaberne i en ny analyse fra Cepos.

Derfor er der ifølge tænketanken også mange penge at spare, hvis alle kommuner var lige så omkostningseffektive, som de billigste ti procent. Helt præcis regner Cepos med at borgerne årligt kan spare 2 til 2,6 milliarder kroner.

”Vores analyse viser, at det i meget lille grad er faktorer som befolkningstæthed og andet, kommunerne ikke selv kan styre, der giver variationerne i udgifterne til affaldsindsamling. I stedet handler det i høj grad om ting, kommunerne bør have indflydelse på,” siger Otto Brøns-Petersen, som er analysechef i Cepos og påpeger, at der i analysen er blevet taget hensyn til, at kommunerne har forskellige forudsætninger.   

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00