CO2-fangst skal rense atmosfæren for vores gamle synder: ”Vi har vitterligt ikke andet valg”

INTERVIEW: Der er ingen vej uden om CCS, hvis vi skal nå vores klimamålsætninger, lyder det. En række centrale forbrændingsanlæg og Aalborg Portland kan få nøglerolle, vurderer statsgeolog.

Amager Ressourcecenter, ARC, kommer til at spille en nøglerolle i dansk CCS, vurderer Lars Henrik Nielsen.
Amager Ressourcecenter, ARC, kommer til at spille en nøglerolle i dansk CCS, vurderer Lars Henrik Nielsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Det er vigtigt, at der nu bliver samlet de nødvendige geologiske data ind, så vi kan være helt sikre på, at de påviste geologiske strukturer kan leve op til de strikse krav, der er i både dansk lovgivning og EU-lovgivning.

Lars Henrik Nielsen
Statsgeolog hos GEUS

Siden industrialiseringens begyndelse har menneskelige aktiviteter sendt så meget CO2 op i atmosfæren, at det ikke længere er nok at begrænse nye udledninger. Og hverken klimalovens 2030-målsætning eller Parisaftalen fra 2015 kan indfries uden fangst og lagring af CO2 – forkortet til CCS.

Fakta
Der bygges forsvindende få nye CCS-anlæg i forhold til, hvor mange der skal til for at nå Paris-målsætningen. Det Internationale Energiagentur (IEA) anslår, at der skal være mindst 2000 anlæg i stor skala i drift i 2040, for at vi har en chance for at nå målet. I 2019 var der 19 aktive storskalaanlæg og fire under konstruktion. På verdensplan skal der altså i gennemsnit bygges mindst 95 nye anlæg om året i de næste to årtier, for at kunne nå det mål.

Europa-Kommissionen har da også udpeget CCS som et ud af syv nødvendige værktøjer henimod et klimaneutralt EU i 2050 og afsat 75 milliarder kroner i støtte til udvikling og drift af CCS i de næste ti år. Det tager gerne mellem fire og seks år at bygge et CCS-anlæg.

Kilde: GEUS

Sådan lyder det fra en af landet førende eksperter i CO2-lagring Lars Henrik Nielsen, der er statsgeolog hos GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

”Indholdet af CO2 i atmosfæren er blevet så foruroligende højt, at vi simpelthen er nødt til at få støvsuget noget af det overskydende CO2 ned fra atmosfæren, så vi kan få den gemt permanent væk – ned i undergrunden, hvor det kom fra oprindeligt,” siger han.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00