COWI: Stordriftsfordele i centrale sorteringsanlæg

AFFALDSHÅNDTERING: Stordrift kan øge genanvendelsespotentialet og sikre kvaliteten af affaldet - og det uden at det bliver mere besværligt for borgeren. Det kræver dog store investeringer.
Der er stordriftsfordele i centrale sorteringsanlæg, vurderer rådgivningsvirksomheden COWI A/S.
Der er stordriftsfordele i centrale sorteringsanlæg, vurderer rådgivningsvirksomheden COWI A/S.
Jon David Finsen

For at centralsortering for alvor skal kunne betale sig, skal vi op og betjene cirka en halv million borgere per anlæg.

Torben Kristiansen
Afdelingschef for affald og ressourcer hos COWI A/S
Et stort centralt anlæg til finsortering af det tørre affald kan både reducere omkostningerne for kommunerne, øge genanvendelsen af affaldet og gøre livet nemmere for borgerne. Det er konklusionen i en analyse, som rådgivningsfirmaet COWI A/S har foretaget for Miljøstyrelsen.

Mens flere og flere kommuner forsøger at få borgerne til at sortere affaldet i hjemmet, kan løsningen måske i stedet være at centralisere sorteringen og begrænse opdelingen af affaldet hos borgerne til tre containere.

"Fordelene er både økonomiske og miljømæssige. Med centrale sorteringsanlæg vil man være i stand til at få en større renhed af de materialer, der skal genanvendes. Det giver større indtægter, når man sælger materialerne videre. Samtidig er der nogle økonomiske fordele i forhold til indsamlingen," siger Torben Kristiansen, afdelingschef for affald og ressourcer hos COWI A/S.

I stedet for at give borgerne flere containere at sortere affaldet i, kan det derfor være en fordel at nøjes med tre containere - én til organisk affald, én til tørt genanvendelsesegnet affald og én til brændsel.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00