Dan Jørgensen: Nordsøolie bliver ikke en del af forhandlingerne

KLIMALOV: Klimaloven kommer ikke til at indeholde en afviklingsplan for oliejagt i Nordsøen, slår klimaminister Dan Jørgensen fast. Det har ellers været et vigtigt ønske for Alternativet.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) tog tirsdag hul på forhandlingerne om en ny klimalov på Amager Strand sammen med Enhedslisten, SF og Radikale. 
Klimaminister Dan Jørgensen (S) tog tirsdag hul på forhandlingerne om en ny klimalov på Amager Strand sammen med Enhedslisten, SF og Radikale. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er noget, som vi skal tale om her og nu. Om det så er i forbindelse med klimaloven eller ej. Den ottende udbudsrunde er nu og ikke til foråret.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Klimaordfører

Står det til klimaminister Dan Jørgensen (S), skal Alternativet opgive forslaget om at få en afviklingsplan for oliejagt i Nordsøen med i klimaloven.

Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, har ellers kaldt forslaget for ”en politisk no-brainer”, men ministeren gør det nu klart, at olie i Nordsøen ifølge ham ikke skal være en del af de nuværende forhandlinger.

”Det er ikke noget, som vi ser som en del af klimaloven. Klimaloven handler om rammerne for Danmarks reduktioner, den handler ikke om konkrete virkemidler. Så det er ikke noget, som vi kommer til at forhandle nu her,” siger Dan Jørgensen oven på de indledende forhandlinger med regeringens støttepartier.

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 procent til 70 procent. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender, og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler der sikrer, at Danmark lever op til Parisaftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhæng med finanslovsprocessen."

Kilde: 'Retfærdig retning for Danmark'.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00