Debat

Dansk Erhverv: Afgift på plast kan skade miljøet

DEBAT: Regeringen vil bekæmpe plastforurening med en ny afgift på plast, men en sådan afgift kan være mere sort end grøn. Mange alternative materialer skader nemlig miljøet langt mere end plast, skriver Dansk Erhverv.

Plast er et fantastisk materiale og et godt miljømæssigt valg sammenlignet med andre materialer, skriver Dansk Erhverv.
Plast er et fantastisk materiale og et godt miljømæssigt valg sammenlignet med andre materialer, skriver Dansk Erhverv.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jakob Lamm Zeuthen
Lisbet Hagelund Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Zeuthen og Lisbet Hagelund
Henholdsvis miljøpolitisk chef og chefkonsulent hos Dansk Erhverv

Plastforurening skal bekæmpes med en ny afgift på plast, og en dansk plasthandlingsplan skal nedbringe forbruget af plast, lyder det i regeringens og støttepartiernes forståelsesdokument.

Men at beslutte at øge afgiften på plast, før man har gennemført handlingsplanen, kan spænde ben for planens intentioner og mindske de ønskede miljøforbedringer. For indførsel af en øget plastafgift tager ikke udgangspunkt i en helhedstænkt miljøindsats.

Plast er et fantastisk materiale og et godt miljømæssigt valg sammenlignet med andre materialer, men vi bruger alt for meget plast, og der er brug for at begrænse forbruget gennem oplysning og bedre indsamling og genanvendelse af plasten. En plastafgift, som regeringen ønsker at indføre, vil motivere virksomheder til at skifte over til brug af andre materialer, uden styring af om dette fører til reelle miljøforbedringer.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Vi får ganske vist et mindre forbrug af almindelig plast, men risikerer at skifte til et øget forbrug af mere miljøbelastende materialer som papir og pap, biobaseret plast, bionedbrydelig plast, forskellige kompositter/sammensatte materialer, bomuld og andre plantebaserede materialer.

I Dansk Erhverv mener vi, at der er brug for en helhedstænkt og bæredygtig omstilling af vores materialeforbrug, som styrker miljøet med reelle miljøforbedringer og samtidig hindrer nye miljøbelastninger. Anvendelsen af plast skal nedbringes, men gør vi det ved at fremme et forbrug af alternative materialer, skal vi være sikre på, at de er er miljømæssigt set bedre. Her er øgede afgifter en dårlig medicin.

En bomuldspose skal bruges 7.000 gange af en dansk forbruger, før den er lige så miljøforsvarlig at bruge som en almindelig plastbærepose, der blot bruges én enkelt gang, men som kan genanvendes.

Jakob Zeuthen og Lisbet Hagelund
Henholdsvis miljøpolitisk chef og chefkonsulent hos Dansk Erhverv

Bæreposesagen
I de sidste par år har vores samfund og medier livligt diskuteret vores unødvendige forbrug af plastbæreposer udleveret af den danske detailhandel.

Diskussioner i pressen medfører en stor interesse i handlen for at udskifte plastbæreposer med poser af bomuld, bionedbrydelige materialer og papir. Handlen gør det for at imødekomme bekymrede danske forbrugere, omend danskerne ikke bidrager væsentligt til plastik i naturen. Omkring 87 procent af det, vi finder på vores strande, skylles op fra havet.

Omstilling til et øget forbrug af bomuld, papir og plast lavet af biomaterialer vil betyde øget miljøbelastning. Eksempelvis er en bomuldsproduktion meget miljøbelastende med stort forbrug af vand, kemikalier, transport og manglende mulighed for genanvendelse. En bomuldspose skal bruges 7.000 gange af en dansk forbruger, før den er lige så miljøforsvarlig at bruge som en almindelig plastbærepose, der blot bruges én enkelt gang, men som kan genanvendes.

Bruges poser af bioplast eller papir, skal disse bruges 40 gange af en dansk forbruger, før de er på niveau med en almindelig plastbærepose. Bæreposer af bioplast laves i øvrigt af majs, som frarøver god landbrugsjord til fødevarer og kan skade biodiversitet. Poser eller produkter af bionedbrydeligt plast nedbrydes ikke i naturen, som mange forbrugere ellers tror.

Bak op om partnerskab
Der skal derfor helt andre virkemidler til, hvis vi skal nedbringe forbruget af plastik på en miljøforsvarlig og helhedstænkt måde. Dansk Erhverv har indgået en frivillig aftale med miljøministeren i form af et partnerskab med langt hovedparten af den danske detailhandel om at mindst halvere forbruget af de bæreposer, der udleveres i detailhandlen.

Halveringen skal ske inden udgangen af 2023 og vil nedbringe forbruget med 200 millioner poser i forhold til forbruget i 2017. Dansk Erhverv og partnerskabet med handlen forpligter sig til at informere og vejlede forbrugere til at genbruge poserne. I Sverige er man allerede i gang, og der opnåede man mærkbare reduktioner inden for kort tid i form af netop en halvering.

I Dansk Erhverv ønsker vi, at regeringen bakker op omkring de aftalte initiativer i plasthandlingsplanen og medvirker til, at planen får den fulde succes. Gennemfører regeringen en ny plastafgift, lægges der gift på partnerskabet med detailhandlen, som kan få det vanskeligt med at indfri målet om en halvering af poseforbruget.

En afgift tilskynder nemlig handlen til at bruge andre og mere miljøbelastende materialer end plast, der blandt andet kan forringe genanvendelse, funktion og omkostninger. Formålet med partnerskabet er jo at tilskynde handlen til at informere forbrugere til at genbruge bæreposer og så designe dem med fokus på god genanvendelse, god service og god pris til forbrugerne.

Afgift skader cirkulær økonomi
Plastudfordringen er også i fokus i EU med flere nye direktiver og cirkulære handlingsplaner, som Danmark skal implementere de kommende år. Det er for eksempel et producentansvar på emballager inden 2024 og producentansvar med afgifter og forbud for en lang række engangsplastprodukter. Det indebærer også målsætninger om øget genanvendelse i vores forbrugsvarer.

EU-reguleringen har et stærkt afsæt i den cirkulære økonomi. Den cirkulære økonomi er helhedsorienteret, da den har et fokus på hele værdikæden og dermed et produkts reelle og samlede miljøaftryk – modsat en plastafgift, som ikke virker, fordi den ikke nedbringer, men flytter en miljøbelastning over på andre områder. En afgift risikerer at ramme erhvervslivet meningsløst, da nogen vil blive ramt af en afgift uden at have mulige alternativer til at forandre sin produktion.

I Dansk Erhverv er vi stærke fortalere for den miljømæssige helhedstænkning, såvel som at danske virksomheders skal have styrkede muligheder for at udvikle sig igennem innovation og opnå konkurrenceevne på et dansk og europæisk marked. Omstillingen til den cirkulære økonomi skal støttes, ikke forplumres af forkerte politiske initiativer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00