Debat

Dansk Erhverv: Små virksomheder har afgørende rolle i den cirkulære økonomi

DEBAT: Regeringen skal fokusere på at styrke små og mellemstore virksomheder, da de bliver en afgørende nøgle til at omstille det danske samfund til en cirkulær økonomi, skriver Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv. 

Foto: Pressefoto, Dansk Erhverv
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv

I naturens verden har små celler relativt større overflade end store celler. Den samme naturlov gælder for virksomheder. Små og nystartede virksomheder har et stort potentiale til at drive væksten og jobskabelsen i den danske økonomi, hvis blot de får de rette vækstbetingelser og rammevilkår.

Fokusér på de små
Derfor står de mange små virksomheder til at spille en afgørende rolle i arbejdet med at skabe en mere ressourceeffektiv og konkurrencestærk økonomi. Med andre ord: Hvis vi vil gøre os håb om at omstille Danmark effektivt til en cirkulær økonomi, skal vi huske vækstlaget af små danske virksomheder, ikke mindst mikrovirksomhederne med mindre end ti ansatte. De udgør mere end 80 procent af alle registrerede danske virksomheder og besidder stærke innovative kræfter, som kan udløses med de rette vækstvilkår.

Den pointe er vigtig at notere sig – ikke mindst for regeringens advisory board for cirkulær økonomi, der senere på foråret kommer med sine anbefalinger til, hvordan Danmark skal sikres en effektiv omstilling i samfundet. De foreløbige signaler fra boardet er lovende, men vi mangler en samlet vision for indsatsen, herunder et stærkere fokus på små virksomheders betydning for omstillingen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Det danske erhvervsliv vil gerne bidrage aktivt til den cirkulære omstilling, og en række detailvirksomheder arbejder allerede med at genanvende flere af de ressourcer, der hidtil er sendt til affaldsforbrænding. Dansk Supermarked sikrer, at mere end 80 procent af deres organiske affald nu bliver omdannet til biogas i stedet for at blive brændt. Ikea genanvender i dag mere end 90 procent af deres materialeaffald til nye produkter. 

Samtidig er en række små virksomheder og iværksættervirksomheder i gang med at udvikle nye forretningsmodeller med blandt andet tilbagetagningsordninger, hvor forbrugere kan aflevere udtjente produkter tilbage til butikken til genanvendelse i nye produkter. Det kan skabe ny forretning for virksomhederne og samtidig sikre en genanvendelse af høj kvalitet.

Hvis vi vil gøre os håb om at omstille Danmark effektivt til en cirkulær økonomi, skal vi huske vækstlaget af små danske virksomheder, ikke mindst mikrovirksomhederne med mindre end ti ansatte.

Jakob Lamm Zeuthen
Miljøpolitik chef, Dansk Erhverv

Men langt flere af de små og mellemstore virksomheder skal med på den cirkulære vogn, for de nye forretningsmodeller repræsenterer et kæmpe potentiale for vores samfundsøkonomi. 

Fire vigtige betingelser
Skal vi forløse det potentiale, skal vi sørge for, at fire grundlæggende vækstbetingelser er på plads:

1) Der skal være politisk opbakning til omstilling. Stabile politiske målsætninger og ambitioner er grundlaget for at udvikle de rammevilkår, som kan sikre virksomhedernes lyst til at investere i omstilling af deres forretning. Det er især vigtigt for helt små virksomheder med relativt korte investeringshorisonter. Uden rette vækstvilkår mindskes virksomhedernes interesse i at investere i omstilling og udvikling af mere bæredygtige produkter og services. 

2) Omstilling skal kunne betale sig. Uden efterspørgsel på bæredygtige produkter og services har virksomhederne ikke incitament til at udvikle dem. Her kan det offentlige indkøb få en vigtig rolle at spille. Hvis det offentlige indkøb på omkring 300 milliarder kroner rummer mere ambitiøse mål for bæredygtighed, kan det drive en øget efterspørgsel. Her er det oplagt at udnytte mulighederne, den nye udbudslov giver for nye udbudsformer og øget markedsdialog. En styrket efterspørgsel skaber tryghed og villighed i små virksomheder til at investere i at omstille til nye forretningsmodeller.

3) Virksomhederne skal have adgang til de nødvendige kompetencer og viden om det cirkulære forretningspotentiale. Derfor bør vi styrke samarbejdet mellem virksomheder og videns- og uddannelsesinstitutioner, der rådgiver og uddanner i bæredygtighed og design. Samtidig bør vi oprette en offentligt finansieret e-læringsplatform, der giver erhvervslivet let adgang til viden om cirkulær økonomi og dialog med ressourcepersoner i form af designere, produktudviklere eller iværksættere med de afgørende kompetencer.

4) Det skal være nemt at samarbejde om genanvendelse. Nye digitale platforme, hvor virksomhederne kan mødes om at afsætte, skaffe eller samle overskudsprodukter kan være et nyttigt redskab til at fremme cirkulære løsninger. Der findes for eksempel allerede sådanne digitale platforme, der sikrer afsætning af nedfaldsfrugt til juiceindustrien. Der bør etableres pilotprojekter for offentlige midler og i partnerskab med erhvervslivet, så der udvikles digitale platforme der kan afprøve markedsrelevante cirkulære forretningsmodeller.

Målret indsatsen
Indsatsen for at omstille Danmark til en cirkulær økonomi bør målrettes, så den fremmer vækst, jobskabelse og den effektive udnyttelse af ressourcerne. Derfor anbefaler vi i Dansk Erhverv at etablere en national handlingsplan for cirkulær omstilling.

Danmark er allerede verdensmester i at lave partnerskaber med erhvervslivet, for eksempel i forbindelse med vores effektive kemikaliehandlingsplaner, og en samlet handlingsplan målrettet cirkulære vækstvilkår vil sende et stærkt signal til det danske samfund og resten af verden om, at vi tager cirkulær økonomi alvorligt og kæmper for førertrøjen.

I Dansk Erhverv ser vi frem til de kommende anbefalinger fra regeringens advisory board og til at tage del i arbejdet med at gennemføre dem. Samarbejde om de rigtige anbefalinger og den rigtige proces er afgørende for, at vi får succes. Faktorernes orden er ikke ligegyldig, så vi bør starte med at tage fat på de centrale vækst- og rammevilkår først – ikke mindst for de små virksomheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Lamm Zeuthen

Klima- og fødevarepolitisk chef, DRC, næstformand, Forum for Bæredygtige Indkøb
ph.d. i økologi og menneskeskabte klimaeffekter (Københavns Uni. 1998)

0:000:00