Debat

Dansk Erhverv til Affaldsforeningen: Det er sludder at påstå, vi ikke er tilhængere af cirkulær økonomi

Cirkulær økonomi er fremtiden. Det mener vi også i Dansk Erhverv. At skyde os noget andet i skoen er både for friskt og forkert, skriver Lisbet Hagelund Hansen.

Dansk Erhverv har cirkulær økonomi som topprioritet på blandt andet elektronikområdet, skriver Lisbeth Hagelund Hansen.
Dansk Erhverv har cirkulær økonomi som topprioritet på blandt andet elektronikområdet, skriver Lisbeth Hagelund Hansen.Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix
Lisbet Hagelund Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk Affaldsforening (DAF) konkluderer i Altinget 3. marts, at Dansk Erhverv kæmper imod en omstilling til cirkulær økonomi, når det gælder elektronikaffald.

Vi undrer os over, hvordan vi dog fik den mærkat klisteret på os.

Dansk Erhverv har grøn omstilling og omstilling til cirkulær økonomi som topprioritet. Inden for rammerne af den cirkulære økonomi skal virksomhederne miljø og –klimaforbedre sig. Det gælder også på elektronikområdet.

Dansk Erhverv har fokus på produktdesign, samarbejder i værdikæderne, reparation, genanvendelse med mere, mens DAF er koncentreret omkring en optimal forbrænding af affaldsressourcerne.

Derfor er tilgange og synspunkter måske ikke ens. Men vi deler målet, og det ved DAF også godt.

Læs også

Ansvaret for elektronikaffaldet
DAF skriver først og fremmest i sit indlæg, at kommunerne ikke har et ansvar for genanvendelse og genbrug af elektronikaffald. Denne udlægning er Dansk Erhverv helt enig i. Så langt så godt.

Elektronik er omfattet af et producentansvar, og producenternes kollektive ordninger bærer ansvaret for elektronikaffaldets videre vej.

Producentansvaret er for tiden under kritik. Lovgivningen er 15 år gammel, og producentansvaret lever naturligvis ikke op til nutidens krav. Derfor skal det revideres frem mod 2023. Det er en bunden opgave, men også en opgave alle støtter op om.

Dansk Erhverv med flere fremsatte allerede konkrete anbefalinger til en revision i 2015.

De politiske uenigheder
Dansk Erhverv ønsker at løfte elektronikprodukter, så vel som alt andet, ind i den cirkulære økonomi. Ikke nok med, at det er en bunden miljødagsorden, så er vi også overbeviste om, at det er den kommende tids nye økonomiske vækstmotorer og drivkraftkraft til grøn omstilling.

DAF rejser i sit indlæg to anker omkring vores indstilling til cirkulær økonomi.

Den ene er, at Dansk Erhverv ikke ønsker en forlængelse af reklamationsretten. Den anden, at vi mener, kommunerne ikke må sælge brugt elektronik fra genbrugspladserne. Det vil vi gerne tillade os at gå fordrageligt i rette med.

En forlænget reklamationsret er ikke et middel til at forlænge produktets levetid. Reklamationsretten er på to år, og den handler om fejl og mangler, som produktet er født med. 45 procent af de oprindelige mangler viser sig inden for den første måned efter købet, og 96 procent viser sig inden for de første to år. Der er altså kun fire procent tilbage.

Den grønne og cirkulære dagsorden ligger de fleste på sinde - også hos os i Dansk Erhverv.

Lisbeth Hagelund Hansen
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Dertil kommer, at der ikke stor sandsynlighed for, at en længere reklamationsret vil føre til, at flere produkter repareres.

Retten indebærer nemlig, at forbrugeren kan vælge mellem reparation eller et helt nyt produkt. Og forbrugerne vælger i overvejende grad et nyt produkt. Miljø- og klimapotentialet i forslag om længere reklamationsret er således ikke et bidrag til en grøn omstilling.

Når det gælder den anden anke, så må vi også korrigere. Dansk Erhverv understøtter meget gerne genbrug og gensalg. Vi mener blot, at man skal eje produkterne for at kunne sælge dem.

Derfor er vi imod, at kommunerne sælger elektroniske produkter fra genbrugspladserne, for de er underlagt et producentansvar, og produkterne tilhører producenterne. Og producentansvarsordningerne sælger dem videre til genbrug og gensalg.

Så forhåbentlig har denne replik kunnet kaste lys over nogle vildfarelser, som ingen jo er tjent med.

Den grønne og cirkulære dagsorden ligger de fleste på sinde - også hos os i Dansk Erhverv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00