Debat

Dansk Fjernvarme: "Hvis forbrugerne til hver en tid skal have frit valg, vil det medføre en dyr overkapacitet eller et dårligere energisystem"

Elnettet er presset. De fossile brændsler i boligopvarmningen skal udfases. Det kræver klog energiplanlægning, hvor vi sikrer, at udfasningen sker under hensyntagen til opgraderingen af elnettet, skriver Nikolaj Kipp.

Vi skal sikre udbygning med små varmepumper, hvor der er behov for det, skriver Nikolaj Kipp.
Vi skal sikre udbygning med små varmepumper, hvor der er behov for det, skriver Nikolaj Kipp.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse år stiger efterspørgslen så kraftigt på el, at der kommer flaskehalse. I nogle perioder er der høj belastning på nettet, som det skete juleaften, hvor over 300 boliger i Fredericia måtte klare sig uden strøm. Dette er ikke et enestående eksempel.

Forsyningsselskabet EWII, der både leverer fjernvarme og små varmepumper, foreslår på den baggrund, at bor man i et område med fjernvarme, skal man tilslutte sig i stedet for at have en varmepumpe hængende på villafacaden.

Så er der nogle, der vil hævde, at det indskrænker det frie valg, og at fjernvarme er langt dyrere end varmepumper. Men det modsatte er tilfældet: Når der tages højde for investeringsomkostninger og levetider, er fjernvarme billigere end varmepumper.

Når der tages højde for investeringsomkostninger og levetider, er fjernvarme billigere end varmepumper.

Nikolaj Kipp
Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

Krav om beregninger 

I de områder, hvor det ikke er tilfældet, vil der ikke blive etableret fjernvarme, da fjernvarmen er underlagt krav om beregninger, der sikrer, at fjernvarmen kun kommer, hvor det er den bedste løsning. Også for samfundet.

Tilsvarende beregninger skal man ikke foretage sig, hvis man ønsker at investere i en lille varmepumpe. Derfor er der behov for at lave en kortlægning af de gasopvarmende områder, der viser, hvor det kan betale sig at etablere fjernvarme, og hvor det ikke kan betale sig.

Det vil øge hastigheden for udrulning af både fjernvarme og de individuelle varmepumper – det er alt andet lige nemmere at sælge en varmepumpe til en boligejer, der ved, at der ikke kommer fjernvarme.

Samtidig har vi fortsat den udfordring, at en større efterspørgsel på el ikke får vindmøllerne til at snurre hurtigere eller solen til at skinne mere. Tal fra Energinet viser desværre også, at andelen af kul i strømforsyningen er stigende. Og i perioder er vores forbrug af gas mere grønt, end den el vi forbruger.

Det betyder ikke, at vi skal indstille elektrificeringen. Eller at vi skal stoppe udbygningen med vedvarende energi. Tværtimod. Vi har brug for meget mere grøn strøm – ikke mindst i fjernvarmen, der allerede i dag anvender mere el, end der bruges i de boliger, der er opvarmet med individuelle varmepumper.

Fjernvarme giver grønne muligheder

Fremadrettet bliver fjernvarmen og datacentrene landets største elforbrugere. Men vi har en opgave i at sikre, at vi bruger den knappe og i øjeblikket dyre ressource klogt.

Med fjernvarme kan vi reducere trykket på elnettet. Samme mulighed har man ikke med en lille varmepumpe.

Nikolaj Kipp
Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

I fjernvarmen har vi med de kilometerlange rør under jorden og store varmetanke mulighed for at bruge og lagre el, når den er grøn og billig og lade være, når den ikke er. Dermed produceres varmen effektivt, og samtidig medvirker fjernvarmen til at reducere trykket på elnettet. Samme mulighed har man ikke med en lille varmepumpe. Den vil man som boligejer typisk tænde for, når der er koldt i stuen uden at tage hensyn til kapaciteten i elsystemet.

El vil i fremtiden udgøre en markant større andel af fjernvarmen. Ingen tvivl om det. Det samme vil varme fra geotermi, overskudsvarme fra PtX, pyrolyse, datacentre og industrien, solvarme og meget andet.

Vores budskab er enkelt, for valget står ikke mellem at gøre noget eller lade være. Vi har et enormt pres på elnettet samtidig med, at vi har brug for at udfase de fossile brændsler i boligopvarmningen.

Svaret er energiplanlægning

Her kan vi selvfølgelig lade markedet gøre arbejdet, lægge armene over kors og håbe, at vi ikke får endnu flere strømnedbrud. Eller vi kan gå til opgaven med at lave en klog energiplanlægning, hvor vi sikrer, at udfasningen af fossile fyr sker under hensyntagen til udbygningen med vedvarende energi og opgraderingen af elnettet.

Eller vi kan gå til opgaven med at lave en klog energiplanlægning, hvor vi sikrer, at udfasningen af fossile fyr sker under hensyntagen til udbygningen med vedvarende energi og opgraderingen af elnettet.

Nikolaj Kipp
Chefkonsulent, Dansk Fjernvarme

Det er vores stilfærdige budskab, at vi giver kommunerne værktøjer til at foretage denne energiplanlægning, samtidig med, at de tager højde for samfundsøkonomien og udvider med fjernvarme, hvor det giver mening.

Samtidig skal vi sikre udbygning med små varmepumper, hvor der er behov for det og ikke, hvor vi samtidig har et samfundsønske om at værne naboerne mod støj og sikre et byrum, der fortsat er attraktivt.

Hvis forbrugerne til hver en tid skal have frit valg mellem alle produkter, vil det enten medføre en dyr overkapacitet og dobbeltinfrastruktur eller et dårligere energisystem med flere afbrydelser.

Derfor er valget ganske enkelt mellem energiplanlægning eller en meget dyr og unødvendig overkapacitet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00