Debat

Dansk Fjernvarme: Naturgas kan udfases hurtigere end regeringen lægger op til

Der skal mere fart på udfasningen af naturgas, og vi skal hæve ambitionerne om CO2-fangst markant. Det er hovedbudskaberne i Dansk Fjernvarmes klima- og forsyningsudspil, som offentliggøres i dag, skriver Kim Mortensen.

Der skal hurtigt laves planer for, hvilke af de naturgasopvarmede områder, der skal have henholdsvis fjernvarme og individuel opvarmning, skriver Kim Mortensen.
Der skal hurtigt laves planer for, hvilke af de naturgasopvarmede områder, der skal have henholdsvis fjernvarme og individuel opvarmning, skriver Kim Mortensen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kim Mortensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Udviklingen den seneste tid har gjort det klart, at vi skal have sat tempo på den grønne omstilling og udfasningen af russisk naturgas, som Danmark kan mere II lægger op til at ske senest i 2030.

Krigen i Ukraine har ført til, at klima- og forsyningspolitikken nu er blevet en vigtig del af sikkerhedspolitikken, hvor vi har en stor opgave med at gøre os uafhængige af den russiske gas.

Den seneste rapport fra FN’s klimapanel sender et klart signal om, at der skal mere fart på den grønne omstilling, og at vi skal gang med at gøre alt det, vi kan, og så hurtigt som muligt. Desuden har udviklingen vist, at vi i praksis kan sætte vores ambitioner om CO2-fangst markant op i forhold til, hvad der var udsigt til for bare et til to år siden.

Der er brug for hurtigt at få skabt klarhed om reguleringen

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Vores medlemmer både kan og vil spille en stor rolle i, at vi sætter farten op på udfasningen af den russiske gas, og at vi hæver vores ambitioner om CO2-fangst markant.

Det er beskrevet i et nyt udspil, Fart på et grønt Danmark, som Dansk Fjernvarme offentliggør i dag.

Vores forslag

Når der skal ekstra fart på det grønne Danmark, er det første, der skal ske, at åbne klimaaftalerne fra 2020.

Der skal aftales skærpede mål om farten på udfasningen af naturgas og ambitionerne for CO2-fangst. De skærpede mål skal nås ved, at der aftales rammebetingelser, der gør, at energi- og varmeselskaber får mulighed for at gennemføre de investeringer, der skal til for at indfri målene.

Det er en samfundsopgave for os alle at få ambitionerne til at blive succeser. Fjernvarmeselskaberne er klar til at løfte opgaven om at få sat fart på udfasning af naturgassen.

Men hvis tempoet skal op, skal mulighederne for at omstille naturgasopvarmede boliger til fjernvarme forbedres. Konkret foreslår vi, at der hurtigt laves planer for, hvilke af de naturgasopvarmede områder, der skal have henholdsvis fjernvarme og individuel opvarmning.

Vi tror på, det kan gøres hurtigere end udgangen af 2022, som regeringens udspil lægger op til. Desuden skal der laves en automatisk Ja-tak-ordning, godkendelsesreglerne skal ophæves, støttepuljer målrettes og afskrivningsperioder forlænges.

Vores medlemmer i fjernvarmen og affaldsenergien er også klar til at investere massivt i CO2-fangst. Potentialerne i vores medlemskreds er på op til 5,5 millioner ton, hvoraf de 4,5 millioner ton kommer fra bæredygtige kilder som biogent affald og bæredygtig biomasse.

Varme- og affaldsselskaber vil således kunne bidrage med de meget betydelige negative emissioner, som Klimarådet fremhæver som nødvendige for, at vi i Danmark kan nå vores nettonul-mål i 2050.

Regulering må ikke blive stopklods

Hvis vi skal investere massivt i CO2-fangst, er det helt afgørende med klare rammebetingelser, der tilskynder til disse investeringer, og som sikrer, at investeringerne kan finansieres.

Vi tror på, det kan gøres hurtigere end udgangen af 2022, som regeringens udspil lægger op til

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Tiden er derfor inde til, en gang for alle, at parkere de ønsker, der i mange år har været i centraladministrationen om regulering af fjernvarmen og affaldsenergien. En regulering af fjernvarmen efter ”grønthøstermetoden” vil bremse alle de grønne investeringer, som selskaberne skal lave for hurtigt at udfase naturgassen.

Og en regulering af affaldsenergien, hvor konkurrence og ikke-kendte stramninger skal få 30 procent til at gå konkurs, vil føre til en meget stor usikkerhed, som i praksis vil forhindre selskaberne i at investere i CO2-fangst.

Der er i stedet brug for hurtigt at få skabt klarhed om reguleringen, og at få den indrettet, så selskaberne får de rammebetingelser, der skal til, for at de kan gennemføre de nødvendige grønne investeringer.

Fart og ambitioner skal op

Når vi både skal sætte farten og ambitionerne op, skal vi derfor hurtigt have regler og rammer på plads. Vi har en række forslag til, hvordan det kan gøres.

I fjernvarmesektoren har vi blandt andet forslag om at supplere de velfungerende elementer af den nuværende regulering med nye tiltag, så fjernvarmen fortsat kan udvikles til gavn for klimaet og forbrugerne. For affaldsenergien foreslår vi, at der i stedet for konkurrence og konkurser satses på CO2-fangst og fuld kapacitetsudnyttelse til gavn for forsyningssikkerheden, samfundsøkonomien, forbrugerpriserne og klimaet.

Med en stærk og vedvarende forsyningssektor, kan Danmark komme fri af den russiske naturgas og forblive den stærke frontløber i klimakampen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00