Debat

Dansk Industri: Kommuner skal tvinge vand- og spildevandselskaber til at opgøre totalomkostninger

Det er alarmerende, at blot halvdelen af de danske vand- og spildevandsforsyninger anvender totalomkostninger i deres investeringer. Kommunerne ejer selskaberne og skal derfor tvinge det igennem efter et valg, skriver Mads Helleberg Dorff.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Mads Helleberg Dorff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vandsektoren investerer årligt for et tocifret milliardbeløb i rørlægning, reparationer, nye anlæg, for ikke at tale om avancerede teknologier og klimatilpasningsløsninger. Det er et enormt beløb, som giver store muligheder for at understøtte den grønne omstilling, hvis man bruger de rigtige investeringsværktøjer.

TCO (Total Cost of Ownership) er et sådant værktøj, der både kan levere til den grønne omstilling og en mere omkostningseffektiv drift.

TCO betyder kort fortalt, at fokus flyttes fra indkøbsprisen. I stedet kigges der på den samlede omkostning i hele investeringens levetid på tværs af pris, drift, vedligehold og afskaffelse. Det giver mulighed for at indregne energiforbrug, driftsudgifter og kvalitet i udbud over en periode på 30, 50 eller op til 80 år. Det lyder jo som sund fornuft og leverer beviseligt på både sorte og grønne bundlinjer.  

Det kan derfor undre, at blot halvdelen af de danske vand- og spildevandsforsyninger anvender TCO i deres investeringer. Det fremgår af Energistyrelsens evaluering af sektoren fra december 2020.

Tving selskaberne
Det er alarmerende. Danske vandteknologivirksomheder markedsfører sig internationalt på, at deres produkter har lavere driftsudgifter, længere levetid og et positivt klima- og miljøaftryk i modsætning til konkurrerende produkter, som måske er billigere i indkøb. TCO er derfor et afgørende instrument til at sikre øget salg af dansk teknologi internationalt.

Så det er ikke kun for at opnå størst mulig positiv samfundsøkonomisk effekt herhjemme, at vand- og spildevandsforsyningerne skal benytte TCO, men også for at bruge hjemmemarkedet til at demonstrere danske løsningers styrke.

I DI Vand opfordrer vi derfor til, at de kommende kommunalbestyrelser stiller krav til deres vand- og spildevandsselskaber. Helt konkret skal vand- og spildevandsselskaberne tvinges til at redegøre for brugen af TCO i investeringer og indkøb i årsrapporterne. Og det kan de kommunale politikere, som ejer forsyningerne.

Vi tror, at det vil skabe refleksioner og dialog mellem rådgivere, forsyninger og producenterne og sprede viden til de forsyninger, der endnu ikke har taget hul på TCO. Det vil være et solidt første skridt til, at forbrugerne får mest muligt for pengene, og at vi viser verden, at vi går foran i grøn omstilling og effektivitet.

Så kære politikere, det er åben invitation fra branchen om, at I lader vand- og spildevandsforsyningerne gå forrest i at bidrage til den grønne omstilling – og endda med bedre samfundsøkonomi til følge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00