Debat

Dansk Miljøteknologi: Lave priser og effektivisering er ikke det samme

DEBAT: Den nye forsyningsstrategis ensidige fokus på lave priser kan meget vel resultere i en dyrere og dårligere forsyningssektor i fremtiden, advarer Jørn Jespersen fra Dansk Miljøteknologi.

Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørn Jespersen
Direktør i Dansk Miljøteknologi

Det er vigtigt at være opmærksom på forsyningssektorens erhvervspotentiale.

Den køber for 52 milliarder kroner teknologi, udstyr og rådgivning om året – heraf 83 % fra danske leverandører som Grundfos, Kamstrup, Logstor m.fl.

Disse virksomheder eksporterer for 38 milliarder kroner, og de er stærkt afhængige af et kvalitetsorienteret og innovativt hjemmemarked for at kunne udvikle nye produkter og bruge det som udstillingsvindue.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Et ensidigt fokus på pris
Forsyningsstrategien nævner behovet fortsat teknologiudvikling – og det er godt. Men der mangler konkrete initiativer for at realisere det, og der er en ensidig fokus på pris i stedet for udvikling.

Et snævert fokus på billigere priser er ikke det samme som effektivisering.

Der mangler konkrete initiativer for at realisere det, og der er en ensidig fokus på pris i stedet for udvikling.

Jørn Jespersen
Direktør, Dansk Miljøteknologi

Hvad med yderligere klimatilpasning, som er samfundsmæssigt rentabelt?

Der er ikke meget fidus ved en lavere vandregning, hvis forsikringerne stiger mere, og ens kælder risikerer at blive oversvømmet.

Vi skal vel også udvikle vandselskabernes service i de kommende år – reduktion af overløb med iblandet spildevand og rensning af hospitalsspildevand for hormonforstyrrende stoffer? Og hvad med mikroplast?

Der er ikke taget stilling til en metode til fortsat effektivisering efter 2012 – er det den dårlige metode via besparelser og forringelser eller den intelligente metode via lange aftaler og investeringer?

En dyr og dårlig løsning
Nyt ejerskab og ophævelse af hvile-i-sig-selv kan med stor sandsynlighed føre til ønsket om billig drift for at kunne trække penge ud – med kortsigtede besparelser, udskydelse af vedligeholdelse af infrastruktur, billigere indkøb med kortere holdbarhed og højere energiforbrug til følge.

Forsyningssikkerhed, miljø, service, sundhed kommer under pres – indrømmes via behov for mere ”robust” regulering. Men det vil være svært lovgivningsmæssigt at fange alle forringelser.

De nævnte midler og metoder til at indhøste effektiviseringsgevinsten er endeligt ikke underbygget med dokumentation og det risikerer at blive dyrere og dårligere for samfundet og for forbrugerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00