Debat

DI: Kommunerne modarbejder affaldsplanen

Det er svært at se, hvordan kommunerne kan være overraskede over de nye krav til affaldssortering, når vindene har blæst i den retning i syv år. Alligevel søger mange kommuner om lov til at vente to år med at indføre den nye sorteringsmodel, skriver Karin Klitgaard.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karin Klitgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I juni sidste år blev der indgået en bred og visionær klimaaftale om fremtidens affaldssektor. Men i dag, mere end seks måneder senere, tøver mange kommuner stadig med at indrette sig efter den nye virkelighed og leder i stedet efter smutveje.

Det politiske flertal ønsker, at vi skal genanvende langt mere af vores affald. Derfor skal vi væk fra, at hver enkelt kommune selv kan afgøre, hvordan affaldet skal sorteres. Vi skal sortere affaldet på samme måde, uanset om vi bor vi Lemvig eller Lynge. Det vil føre til en ensartet strøm af affald i store mængder, som gør det muligt for virksomhederne at investere i anlæg, som kan sortere og genanvende affaldet.

Ingen undskyldning
Det er en afgørende del af aftalen, at borgere og virksomheder over alt i landet skal sortere de samme ti typer affald. Kommunerne har fået til 1. juli 2021 til at indføre de nye krav til sortering i husholdningerne. Men desværre ser opbygningen af en bæredygtig affaldssektor ud til at blive forsinket. Mange kommuner søger om lov til at vente op til to år med at indføre den nye sorteringsmodel hos borgerne.

Der er ingen undskyldning for ikke at være klar til at rulle nye affaldsspande ud. De forskellige typer affald, der skal sorteres i, har været kendt siden 2013 (den tidligere regerings affaldsplan). Det blev slået yderligere fast i EU’s affaldsdirektiv fra 2018, og på den baggrund blev klimaaftalen indgået 16. juni sidste år.

Hvis kommunerne havde fulgt de signaler, som både skiftende regeringer og EU har sendt de seneste syv år, så havde de for længst været i gang med at køre nye skraldespande ud til borgerne.

Karin Klitgaard
Underdirektør, DI

Det er altså svært at se, hvordan man som kommunal forsyningschef kan blive overrasket over de nye krav til sortering af affaldet. Hvis kommunerne havde fulgt de signaler, som både skiftende regeringer og EU har sendt de seneste syv år, så havde de for længst været i gang med at køre nye skraldespande ud til borgerne.

Stop med at modarbejde
Mens det går langsomt et sted, skal jeg love for, at kommunerne har fart på andre steder. Flere kommuner er i al hast ved at etablere store, overdækkede haller, indkøbe balleteringsmaskiner og komprimatorer, så de kan bearbejde det genanvendelige affald.

Det sker, selvom det står tydeligt i klimaplanen om en grøn affaldssektor, at den private affaldssektor i fremtiden skal håndtere det genanvendelige affald. Hvis kommunerne går videre af den vej, vil det fordyre og forringe genanvendelsen af affaldet. Hvis fejlsortereret affald bliver presset sammen med det øvrige affald er det dyrt og svært senere at skille tingene ad.

Hvor der er vilje, er der vej. Tænk hvad vi kan opnå, hvis de kreative kræfter bliver brugt på at få elementerne i klimaaftalen til at virke – i stedet for at modarbejde den.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00