Debat

DI Vand: Kommunerne kan høste betydelige energibesparelser på det oversete vandområde

Håndteringen af vand og spildevand i forsyningerne bruger enorme mængder elektricitet, derfor bør vi have et større fokus på området, for der er et betydeligt potentiale for at spare på kommunernes elforbrug, skriver Mads Helleberg Dorff, branchechef for DI Vand.

I mange danske kommuner vil der kunne høstes betydelige og næsten gratis energibesparelser i det oversete vand- og spildevandsområde, uddyber Mads Helleberg Dorff, Branchechef for DI Vand. 
I mange danske kommuner vil der kunne høstes betydelige og næsten gratis energibesparelser i det oversete vand- og spildevandsområde, uddyber Mads Helleberg Dorff, Branchechef for DI Vand. Foto: Christian Mang/Reuters/Ritzau Scanpix
Mads Helleberg Dorff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den nuværende energikrise skal alle spare energi. Det gælder blandt andet i kommunerne, hvor der i den mørke tid bliver slukket lys på gader, stræder og i parker.

Ifølge en analyse udarbejdet af Momentum besluttede 78 procent af landets kommuner enten at droppe julebelysning eller afkorte perioden i julen 2022. Samtidig blev kommuner, som fastholdt julebelysning, udsat for stærk kritik.

Samme billede ser vi på tværs af hele Europa. Det giver selvfølgelig rigtig god mening at spare på energi og ikke mindst borgernes penge – og det gælder også på belysning. Men i forlængelse heraf er det også på sin plads at påpege et betydeligt overset potentiale for at spare på kommunernes elforbrug: vandområdet.

Vi må ikke gå for let over vandet

Vi forstår ofte vandet som noget, der slukker vores tørst eller som løber ud af bruseren eller nede i kloakker. Men håndteringen af vand og spildevand i forsyningerne bruger enorme mængder elektricitet.

I mange kommuner i blandt andet USA og EU udgør vand og spildevand 30-50 procent af kommunens elforbrug og regning

Mads Helleberg Dorff
Branchechef, DI Vand

På globalt plan anvendes 4-6 procent af verdens elektricitetsproduktion til at håndtere vand- og spildevand, og i mange kommuner i blandt andet USA og EU udgør vand og spildevand 30-50 procent af kommunens elforbrug og regning.

Det i sig selv gør, at vi bør have mere fokus på dette område, også i Danmark.

Lad os tage Herning Kommune som eksempel. Her har den lokale vand- og spildevandsforsyning reduceret sin andel af det kommunale elforbrug gennem energieffektiviseringer og egenproduktion af el, der dækker cirka 40 procent af sit elforbrug. Herning Vand er blandt de førende, når det handler om lavt energiaftryk.

Alligevel fylder vand- og spildevand i Herning Kommune næsten det dobbelte af gadebelysningen i det samlede kommunale elforbrugsregnskab.

En effektivisering af vandområdet er lavthængende klimafrugter

Vi kan med god grund regne med, at vand- og spildevand fylder langt mere i de mange danske forsyninger, som ikke er nået lige så langt som i Herning. Budskabet er derfor, at der i mange danske kommuner vil kunne høstes betydelige og næsten gratis energibesparelser i det lidt oversete vand- og spildevandsområde.

Global udbredelse af spildevandsteknologi fra Danmark kan give energibesparelser, som svarer til den nuværende europæiske elproduktion med kul

Mads Helleberg Dorff
Branchechef, DI Vand

Der kan investeres i både energieffektivisering, egenproduktion af elektricitet i biogas og varmepumper. Dertil kommer det globale potentiale.

En rapport fra 2022 udarbejdet af DHI for blandt andet DI Vand konkluderer, at global udbredelse af dansk spildevandsteknologi og -løsninger kan give energibesparelser svarende til den nuværende europæiske elektricitetsproduktion med kul.

Så lad os få talt mere om vand, når vi diskuterer klima og energi. Og lad os få kick-startet arbejdet med en samlet offentlig-privat vækstplan på vandområdet, der kan sætte skub i den globale udbredelse af danske vandløsninger og fastholde den danske styrkeposition på vand.

Jeg ser frem til at kaste mere lys på mulighederne i dialogen med den nye regering.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00