Om  
Tarjei Haaland

Dødsfald: Medstifter af OOA, klimaaktivist Tarjei Haaland (80)

Den norskfødte matematiklærer og medstifter i 1974 af anti-atomkraft organisationen OOA Tarjei Haaland er død af kræft, 80 år. Han var med til at definere Danmarks ambitiøse klimamål.

Redaktionen

Norske Tarjei Haaland, der nu er død, beregnede allerede i 2016 med sin baggrund i matematik, at Danmark - for at leve op til Paris-aftalen om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader - skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Det endte med at blive skrevet direkte ind i klimaloven efter valget i 2019, skriver Politiken, der omtaler dødsfaldet.

Jo flere år, der gik, desto mere dedikerede Tarjei Haaland sig til at begrænse antallet af grise og køer i dansk landbrug. For tre år siden præsenterede han nye beregninger for at dokumentere, at uden en halvering af landbrugets animalske produktion kan Danmark ikke leve op til klimamålet. 

Tarjei Haaland blev født i Oslo og var bachelor i geografi og geologi. Han arbejdede som skolelærer i 17 år. I årene 1987 til 1990 var han sammen med videnskabsjournalist og forfatter Thor Nørretranders i firmaet Kaos. Han var herefter klima- og energimedarbejder i Greenpeace fra 1992 og frem til sin død.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

0:000:00