Ekspert: Beslutning om Viking Link bygger på en fossil virkelighed

MODSTAND: Viking Link-projektet er hverken så grønt eller økonomisk sikkert, som fremlagt. Sådan lyder kritikken fra energiprofessor. Projektet møder også modstand hos de lokale, der kalder det "en supertanker, vi forsørger at få til at ændre kurs." Tirsdag skal ministeren i samråd.

Foto: Søren Bidstrup/ Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Det er borgerne, der bærer hele risikoen

Brian Vad Mathiesen
Professor ved Aalborg Universitet

Den virkelighed, Viking Link-projektet blev gennemregnet i, er forældet. Det vurderer Brian Vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet, der opfordrer til, at projektet sættes på standby.

Fakta
Samråd om Viking-Link

Tirsdag er energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) indkaldt i samråd i Folketinget om Viking Link-projektet. Samråds spørgsmålene er stillet af Enhedslistens Søren Egge Rasmussen.

Samrådsspørgsmål V:
Vil ministeren pålægge Energinet og/eller Energistyrelsen at gennemføre en ny samfundsøkonomisk analyse baseret på Entso-e’s nyeste tal og forudsætninger, og hvor der også indgår den forventede anvendelse af VE-strøm til varme og elbiler, hvor ligeledes potentialet for brug af VE-strøm til elektrolyse indgår, samt under hensyn til det voksende elforbrug for de datacentre, som kan forventes etableret i Danmark?

Samrådsspørgsmål W:
Vil ministeren forklare, hvilken eller hvilke myndigheder der har ansvaret for at vurdere, om brug af 11 mia. kroner af skatteborgernes og virksomhedernes penge er bedst brugt på nye transmissionsledninger eller på øget integrering af elektricitet i samfundet, for eksempel varmepumper m.m., og mener ministeren ikke, at vi har et problem ved, at et statsligt selskab som Energinet selv kan opkræve penge fra borgerne og virksomheder, hvor de ikke anvendes ud fra, hvad der er samfundsøkonomisk bedst, men alene kan bruges til transmissionsprojekter, fordi det er det eneste, Energinet må bruge penge på, og at vi dermed har en ”systemfejl” i brugen af borgernes og virksomhedernes midler i udbygningen af det danske energisystem?

Kilde: ft.dk

"Man har regnet på det her i en fossilfremtid og ikke en grøn fremtid. Virkeligheden har ændret sig så meget siden beslutningsgrundlaget blev lavet, at man skal trykke på holdknappen. Man skal have et bedre beslutningsforslag, før man går videre, så man ikke investerer så mange penge i blinde," siger han.

Samtidig er borgere i det sønderjyske heller ikke glade for udsigten til de planlagte højspændingsledninger tværs gennem deres lokalområde.  

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00