Debat

DI og Elnetselskaber: EU-kommissionen varsler paradigmeskifte – nu skal danske politikere følge trop

EU-Kommission har netop fremlagt sit bud på, hvordan man på europæisk niveau ønsker at fremskynde udbygningen af elnettet. Kommissionen understreger, at der er behov for, at netselskaberne kan investere forud for kundernes efterspørgsel, og den nytænkning er afgørende, skriver Troels Ranis og Jens Fossar Madsen.

Når vi skal i mål med elektrificeringen af Europa og Danmark, handler det om at give netselskaberne muligheden for at gøre, hvad de er bedst til, så industrien kan indfri deres ambitiøse klimaambitioner, skriver&nbsp;Troels Ranis og&nbsp;Jens Fossar Madsen.<br>
Når vi skal i mål med elektrificeringen af Europa og Danmark, handler det om at give netselskaberne muligheden for at gøre, hvad de er bedst til, så industrien kan indfri deres ambitiøse klimaambitioner, skriver Troels Ranis og Jens Fossar Madsen.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Troels Ranis
Jens Fossar Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi står midt i en skelsættende tid. Produktionsvirksomheder, transport- samt energi- og varmesektoren er i fuld gang med at omstille sig fra fossile brændsler til strøm fra vedvarende energikilder.

Det er virkelig noget, der vil slå igennem på det samlede klimaregnskab.

Men ingen el uden elnet, og når så store, nye aktører skal kobles på nettet, er det også ensbetydende med massive udbygninger og forstærkninger af infrastrukturen.

EU-Kommission har netop fremlagt sit bud på, hvordan man på europæisk niveau ønsker at fremskynde udbygningen af elnettet, så det ikke bliver en stopklods for den grønne omstilling og erhvervslivets grønne ambitioner.

Tiltagene rummer en række gode elementer samt et meget vigtigt og klart signal.

Investere forud for efterspørgsel

Kommissionen understreger, at der er behov for, at netselskaberne har en regulering, så de kan investere forud for kundernes efterspørgsel.

Elnettet er fuldstændig afgørende for at have et stærkt produktions- danmark.

Troels Ranis og Jens Fossar Madsen
Hhv. vicedirektør, Dansk Industri, og administrerende direktør, Cerius og Radius

Det er et paradigmeskifte set i forhold til tænkningen i de forgangne tyve år, der i høj grad har været præget af en bekymring for, at netselskaberne investerede i kapacitet, som kunne ende med at blive ubrugt.

Vi mener, at denne nytænkning er afgørende for, at vi så hurtigt som muligt får tilsluttet nye virksomheder til vores allerede stærke elnet i Danmark.

Eldistribution handler nemlig ikke længere bare om, at der lige præcis skal være nok kapacitet til kundernes behov i dag. Forbruget er i vækst, og reguleringen skal understøtte en udbygning af nettet, som fremtidssikrer vores alles energiforsyning og imødekommer den øgede efterspørgsel.

Læs også

Frem mod 2030 forventer Cerius-Radius at investere sammenlagt 17 milliarder kroner i Sjællands og Lolland Falsters elnet.

Det skyldes ikke mindst, at meget mere strøm skal transporteres rundt i forsyningsområdet.

Elnettet er fuldstændig afgørende for at have et stærkt produktionsdanmark, og netselskaberne har besluttet sig for at eksekvere på kundernes ønsker til udbygning af nettet, selvom de langsigtede rammer ikke er på plads.

Det gør de, fordi alt andet vil være uansvarligt, men det er selvfølgelig uholdbart i længden.

Løsningerne skal dyrkes

Netselskaberne har brug for en større vished om deres investeringer, og de skal have en reel mulighed for at investere klogt til fremtiden på baggrund af analyser og prognoser uden risiko for, at myndighederne efterfølgende underkender deres tilgang.

Politikerne skal stole på, at netselskaberne løfter den opgave, de er blevet betroet. Samtidig skal netselskaberne fortsætte med at udvise ansvarlighed.

Troels Ranis og Jens Fossar Madsen
Hhv. vicedirektør, Dansk Industri, og administrerende direktør, Cerius og Radius

Investeringer skal foretages på forkant. Vi skal derfor væk fra en bagudskuende regulering med et noget ensidigt fokus på at holde investeringerne nede.

Det indebærer selvfølgelig en risiko for investeringer og infrastruktur, der ikke ender med at blive fuldt udnyttet.

Men med den udvikling, vi kigger ind i, er sandsynligheden for dette scenarie lille, og de tabte arbejdspladser og den samfundsøkonomiske risiko ved, at elnetselskaberne underinvesterer, er langt større og mere skadelig for den grønne omstilling.

Blandt kommissionens fokusområder for en mere smidig udbygning af elnettet er anskaffelse af de nødvendige materialer, sikring af den nødvendige arbejdskraft og tidskrævende tilladelser samt myndighedsgodkendelser.

Vi er helt enige i, at det er nøgleområder, hvor det politiske system spiller en central rolle.

Netselskaber og erhvervslivet indgår også aktivt i dette arbejde med afsæt i vores indsigter, løsninger og oplevelser. For disse udfordringer skal løses, og de løses kun via tæt samarbejde.

Politikerne skal stole på, at netselskaberne løfter den opgave, som de er blevet betroet, og samtidig skal netselskaberne fortsætte med at udvise ansvarlighed, og at de til fulde kan eksekvere på efterspørgslen fra kunderne.

For ellers vil realiseringen af blandt andet erhvervslivets grønne drømme trække ud, og det er ikke i nogens interesse.

Vi har ikke råd til alternativet

Har elnetselskaberne ikke en tryghed omkring de kommende års økonomiske rammer til at handle på indsigten i marked og på dialoger med industrikunderne, bliver omkostninger for samfundet store.

Meldingen fra EU-Kommissionen er helt afgørende, og vi håber, at man på nationalt niveau vil fortsætte denne linje.

Troels Ranis og Jens Fossar Madsen
Hhv. vicedirektør, Dansk Industri, og administrerende direktør, Cerius og Radius

Derfor er meldingen fra EU-Kommissionen helt afgørende, og vi håber, at man på nationalt niveau vil fortsætte denne linje.

For når vi skal i mål med elektrificeringen af både Europa og Danmark, handler det om at give netselskaberne muligheden for at gøre, hvad de er bedst til, så industrien kan indfri sine ambitiøse klimaambitioner.

Elnettet er et bærende element i virksomhedernes grønne omstilling, og selvom elektrificeringen har taget fart, så har den langt fra toppet.

Derfor er det afgørende, at netselskaberne får de bedste rammer til at forstærke og udbygge den infrastruktur, som vi i fremtiden kun vil blive endnu mere afhængig af.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Fossar Madsen

Administrerende direktør, Cerius og Radius, bestyrelsesmedlem, det europæiske samarbejde blandt distributionsselskaber, EU-DSO Entity
cand.polit.

Troels Ranis

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024