Endnu en kæmpe ændring rammer Miljø- og Fødevareministeriet

BAGGRUND: Efter årevis med store organisationsændringer bliver Miljø- og Fødevareministeriet nu igen delt i to. Få overblik over de mange ændringer her.

Henrik Studsgaard er departementschef i det nuværende Miljø- og Fødevareministerium.
Henrik Studsgaard er departementschef i det nuværende Miljø- og Fødevareministerium.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Så skete det igen.

Miljø- og Fødevareministeriets medarbejdere kan se frem til endnu en kæmpe organisatorisk ændring.

Oven på minkskandalen og Mogens Jensens (S) farvel som fødevareminister har statsminister Mette Frederiksen (S) nemlig besluttet, at ministeriet skal deles i to – hvilket var tilfældet ind til 2015. Den nye fødevareminister bliver Rasmus Prehn (S), der kommer fra en tjans som udviklingsminister, mens Lea Wermelin (S) fortsætter som miljøminister.

Meldingen kommer oven på en omtumlet periode, hvor medarbejdere i departementet og styrelserne har gennemgået rigtig mange organisatoriske ændringer.

Miljøministeriet og Fødevareministeriet blev lagt sammen i forbindelse med regeringsdannelsen med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister i juni 2015, hvilket betød et nyt, stort og samlet ministerium på omkring 5.000 årsværk. Dengang sagde man også farvel til medarbejdere, der blev flyttet til andre ministerier. Blandt andet flyttede Geodatastyrelsen til Energiministeriet. Og hele ansvaret for planloven blev flyttet til Erhvervsministeriet.

Stor udflytning i 2015
Opgaven med at sammensmelte de to minisiterier var i sig selv i en stor opgave. Men allerede et par måneder senere blev opgaven større. Den blå regering var gået til valg på at udflytte statslige arbejdspladser, og det ramte det nyoprettede ministerium i efteråret, hvor regeringen besluttede, at i alt blev 666 arbejdspladser skulle flyttes fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Udflytningsplanen betød, at dele af Landbrugsstyrelsen (dengang NaturErhvervstyrelsen) og Miljøstyrelsen rykkede ud i landet. Naturstyrelsen blev splittet i to, og den ene del flyttet til Randbøl i Østjylland. Den anden del fik det nye, mundrette navn Styrelsen for Vand og Naturforvaltning, der i folkemunde hurtigt fandt kælenavnet Svana.

Samtidig afgav ministeriet flere embedsmænd til andre ministerier. Alle klagenævn blev nu samlet i Nævnenes Hus i Viborg og hører nu under Erhvervsministeriets ressort.

Herefter kom der ro på – for en stund. Halvandet år senere - i begyndelsen af 2017 - skete der nemlig endnu en stor ændring i ministeriet. Seks styrelser blev nu kogt ned til fire. Kystdirektoratet blev dengang lagt ind under Naturstyrelsen. Og den relativt nyoprettede styrelse – Svana – led en hurtig død og blev lagt ind under Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelse til Odense og styrkelse af departementet
Men her sluttede det slet ikke. Et par måneder senere blev 46 årsværk flyttet fra Miljøstyrelsen til departementet. Og i august fik en politisk krise mellem miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, den konsekvens, at fiskeriområdet med 254 årsværk blev rykket til Udenrigsministeriet.

Et halvt år senere havde Miljøstyrelsens medarbejdere i Haraldsgade på Østerbro i København lige nået at vænne sig til tanken om det nye ægteskab med Svana, og man var godt i gang med at renovere bygningen, da der pludselig sprang en ny bombe for den ret så omstillingsramte styrelse.

Miljøstyrelsen skulle nu ud af København.

Det var regeringens største kanin i hatten, da anden omgang udflytning af statslige arbejdspladser i januar 2018 så dagens lys. 440 årsværk flyttede til Odense, mens 150 årsværk blev flyttet ind til departementet.

Da regeringsmagten skiftede i 2019 skete der også ændringer. Fiskeriet kom tilbage til ministeriet, og samtidig blev både Nordisk Samarbejde og Ligestilling en del af området.

Politisk har da også være mange ændringer. Siden 2015 har ministeriet således haft fem ministre. Under de blå regeringer var først Eva Kjer Hansen (V) minister, efterfulgt af Esben Lunde Larsen (V) og Jakob Ellemann-Jensen (V). Og i 2019 valgte Mette Frederiksen at fastholde organiseringen, men indsatte to ministre. Mogens Jensen som fødevareminister og Lea Wermelin som miljøminister.

Gennemgangen af ressortændringer bygger i høj grad på en artikel fra 2018.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00