Kronik

Energinet: Storskala brintproduktion kan understøtte elektrificeringen af Danmark

Hvis de danske klimamålsætninger skal indfries, kræver det gennemgribende elektrificering. Her er samspil mellem el og brint optimalt, skriver Søren Dupont Kristensen. 

Power-to-X vil gøre os i stand til at håndtere store udsving i elproduktion med vindmøller og solceller, skriver Søren Dupont Kristensen.
Power-to-X vil gøre os i stand til at håndtere store udsving i elproduktion med vindmøller og solceller, skriver Søren Dupont Kristensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En gennemgribende elektrificering af det danske samfund bliver den primære drivkraft i indfrielsen af de danske klimamålsætninger. Det kræver udbygning af vedvarende energi i en enorm skala.

Men elektrificering på basis af fluktuerende, vedvarende energi vil udfordre Energinets opgave med at balancere det danske energisystem. En vigtig løsning for at sikre, at vi også i fremtiden har høj sikkerhed for strøm i stikkontakterne, bliver at sikre reel sektorkobling på tværs af forsyningsarter.

Koblingen mellem elproduktion og eksempelvis varme-, transport- og brintsektorerne kan sætte os i stand til at håndtere de meget store udsving i produktion og forbrug af energi - og gør vi det smart, kan vi ovenikøbet accelerere elektrificeringen af det danske samfund uden at gå på kompromis med en fortsat høj forsyningssikkerhed.

Det er ligeledes i tråd med ambitionerne i tirsdagens Power-to-X-aftale, der udstikker rammerne for at placere Danmark som et nordeuropæisk kraftcenter for produktion af grøn strøm og PtX. Dermed understøttes såvel de danske som europæiske ambitioner for en hastig, grøn omstilling.

Det robuste grønne energisystem

Tidligere stod den danske forsyningssikkerhed på skuldrene af relativt få centrale kraftvarmeværker, der kunne justere produktionen i takt med variationerne i elforbruget. Over tid er vi lykkedes med at indpasse stadigt mere vedvarende energi ved at sikre et effektivt samspil med kraftvarmeværkerne og en tæt kobling til vores europæiske naboer gennem udlandsforbindelser.

Det danske energisystem er dog under hastig forandring, og indfrielsen af de danske energi- og klimamålsætninger forudsætter, at vedvarende energi ikke længere blot er en tilføjelse til det eksisterende energisystem, men bliver selve rygraden i systemet.

Produktionen af brint giver herudover også mulighed for sæsonlagring af energi og kan dermed bidrage til at understøtte den danske forsyningssikkerhed

Søren Dupont Kristensen
Direktør, Energinet Systemansvar

Balancering og opretholdelse af forsyningssikkerheden i sådan et energisystem vil være en markant mere kompleks opgave – og det kræver, vi finder nye løsninger.

Vi har allerede flere ting i værktøjskassen, men helt centralt står dog behovet for at tilvejebringe store mængder fleksibelt forbrug – og den store gamechanger i Danmark kan blive de brintproducerende elektrolyseanlæg, der er grundlaget for storskala Power-to-X-industri.

En dansk Power-to-X-industri og produktion af brint i storskala handler selvfølgelig først og fremmest om at få produceret de grønne brændstoffer, som skal erstatte fossile brændsler i sektorer, der er svære at elektrificere.

Produktionen af brint giver herudover også mulighed for sæsonlagring af energi og kan dermed bidrage til at understøtte den danske forsyningssikkerhed, i takt med at vi omstiller til et grønnere, mere bæredygtigt energisystem.

Optimeret anvendelse af elsystemet

Lykkedes vi med ikke bare at få etableret storskala Power-to-X-produktion i Danmark, men også at få anlæggene til at producere i et meningsfyldt samspil med det resterende energisystem, så vil de ikke kun levere brændsler til skibstrafik, luftfart, industri med videre – de vil også sætte Danmark i stand til at foretage en gennemgribende elektrificering.

Når produktionen af brint foregår i samme regioner som produktionen fra vindmøller og solcellerne, vil elektrolyseanlægget således med fleksibelt aftag af strøm fra vind- og solparkerne sikre en optimeret anvendelse af elsystemet. Placering af elektrolyseanlæggene under hensyntagen til sektorkobling kan helt konkret reducere behovet for udbygning af elnettet i takt med, at der etableres stadigt mere vedvarende energi.

Det vil i praksis også betyde, at det danske elforbrug i stadigt flere af årets timer kan være baseret udelukkende på vind og sol, da Power-to-X-anlæggene vil sætte os i stand til at håndtere de store udsving i elproduktionen.

Hertil kommer at produktionen af brint giver udviklerne af VE-projekter en anden indkomststrøm, ligesom det kan bidrage til at holde hånden under elprisen i timer, hvor der produceres mere strøm, end der kan aftages af ikke-fleksibelt elforbrug.

Grundlæggende vil elektrolyseanlæggene gøre det både praktisk og økonomisk muligt at installere langt mere vedvarende energi i Danmark

Søren Dupont Kristensen
Direktør, Energinet Systemansvar

Får vi ikke udbygget med nyt fleksibelt elforbrug sideløbende med vind og sol opstilles, så risikerer vi at udviklingen af den vedvarende energiproduktion går i stå.

Grundlæggende vil elektrolyseanlæggene gøre det både praktisk og økonomisk muligt at installere langt mere vedvarende energi i Danmark.

Det er denne vekselvirkning mellem el- og brintsystemet, der giver de store systemgevinster, og som vil sætte Danmark i stand til at elektrificere i stor skala og i stor hast – og til fulde udnytte det store potentiale for vedvarende energi, som de danske farvande rummer.

Sammentænkning mellem el- og brintsystemet

Power-to-X-produktionens rolle i forhold til at sikre et robust grønt energisystem kræver dog, at elektrolyseanlæggene producerer, når strømmen er grøn og rigelig – og tilpasser produktionen, når strømmen er knap og dyr.

Foruden de rigtige prissignaler, herunder tidssvarende tariffer for elnettet, som Energinet aktuelt arbejder for at implementere, handler det også om, at Power-to-X-producenterne har adgang til at afsætte og lagre den producerede brint.

Brintinfrastruktur rummer et betydeligt potentiale i forhold til at understøtte storskala Power-to-X-produktion i Danmark, da det vil give mulighed for at optimere produktionen på Power-to-X-anlæggene og sikre muligheden for at afsætte brint til et gryende marked.

Der er mulighed for betydelige synergier med elsystemet, hvis sådan en infrastruktur planlægges hensigtsmæssigt. Det skal muliggøre, at den nødvendige udbygning af elnettet, i takt med øget produktion af vedvarende energi, kan minimeres samt give mulighed for at placere Danmark som eksportør af brint til vores nabolande.

Et stærkt fokus på samspillet mellem de kommende storskala Power-to-X-anlæg og resten af energisystemet rummer altså et betydeligt potentiale for at udnytte den danske ressource af vedvarende energi, accelerere elektrificeringen af det danske samfund og placere Danmark som eksportør af grøn energi til resten af Europa.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00