Enhedslisten: Forbyd import af plastaffald

AFFALD: I 2030 skal det være forbudt at importere plastaffald, foreslår Enhedslisten, der mener, man ikke skal kunne tjene penge på at brænde plastaffald til produktion af energi. Dansk Affaldsforening er skeptisk.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Vi er lidt endt på en sovepude, fordi vi har nogle anlæg stående, hvor vi kan lave fjernvarme ved at brænde affald af.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

Plastaffald fylder alt for meget i varmeproduktionen.

Fakta
Det foreslår Enhedslisten
  • Danmark skal arbejde for et forbud mod at eksportere plast ud af EU, så Danmark og de øvrige europæiske lande selv må håndtere eget affald og på den måde bliver presset til at udvikle genanvendelsesløsninger.
  • Fra 2030 skal det være forbudt at importere plastaffald, så man ikke kan tjene penge på at brænde det af og producere energi.
  • Der stilles krav om fuld sortering af plast i erhverv inden 2030. Samtidig får virksomhederne mulighed for at komme billigt af med sorteret plast i den kommunale affaldsindsamling.
  • En række tiltag skal gøre det nemmere at sortere og genanvende plast. Det skal blandt andet være et krav, at plastemballage kun laves af én plasttype. Afgiften på emballage skal også tilpasses efter, hvor meget plast emballagen indeholder, og om den kan genanvendes.
  • Brugen af pantsystemer udvides til at omfatte plastflasker og Tetrapak.
  • En målrettet indsats skal reducere plastaffald i husholdninger, blandt andet gennem forlængelse af reklamationsretten.

Kilde: Enhedslistens klimaplan 2030

Det mener Enhedslisten, der ønsker et dansk stop for import af plastaffald fra 2030.

”Danmark skal ikke været et affaldsforbrændingssted, men skal til at genbruge langt mere. Det betyder, at plast skal betragtes som en ressource og ikke som noget, der er et væsentligt element i vores varmeforsyning,” siger Enhedslisten energiordfører, Søren Egge Rasmussen.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00