Debat

Fjernvarme - det næste eventyr?

DEBAT: Ser man på klimamæssige såvel som økonomiske gevinster, er fjernvarme et potentielt nyt eksporteventyr for Danmark, skriver koncernchef og adm. direktør i Danfoss Niels B. Christiansen.
Foto: Danfoss.com
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels B. Christiansen
Koncernchef og adm. direktør, Danfoss

Sidst jeg havde fornøjelsen af at skrive klumme til Altinget, pegede jeg på, at det er i både Danmarks og klodens interesse, at vi i højere grad fokuserer på energieffektivitet.

Selvom energieffektive løsninger ofte ikke har samme umiddelbare appel som en vindmølle eller en solcellepark, er de suverænt de mest bæredygtige - både klimamæssigt og økonomisk.

Fjernvarmen kan blive eksporteventyr 
Et område, der i særlig grad lider under manglen på denne umiddelbare appel, er fjernvarme - noget få af os tænker over, fordi det i Danmark er cirka så naturligt som vand i hanen og asfalt på vejen. Men når man ser på klimamæssige såvel som økonomiske gevinster, er fjernvarme et potentielt nyt eksporteventyr for Danmark.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Det, vi har gjort her i Danmark, lyder jo ganske enkelt: At sammentænke el og varme og binde det hele sammen i en større infrastruktur i stedet for en masse mindre enheder eller opvarmning af enkelthuse. De store sammenhængende enheder er langt mere energieffektive, hvorved der kan spares betydelige mængder fossilt brændstof som kul eller olie. Fremgangsmåden har været så indlysende rigtig for både miljøet og pengepungen, at 63 procent af alle danskere i dag får deres hjem opvarmet via fjernvarme.

Verdensmestre i fjernvarme
Det danske niveau er i international sammenhæng enormt højt. Vi er kort sagt uofficielle verdensmestre i fjernvarme - en position, der er store muligheder i.

Fjernvarme har potentiale til at blive en dansk succeshistorie på linje med Lurpak, legoklodser og insulin.

Niels B. Christiansen
Koncernchef og adm. direktør i Danfoss

De mange og velafprøvede danske erfaringer på området er hovedgrunden til, at vi i dag netop her i Danmark har verdens førende leverandører - både når vi taler rørene, komponenterne, styringen og planlægningen. Og uden for Danmark er der stadig et stort uudnyttet potentiale. I Europa fylder fjernvarme kun 10 procent, og i Kina er tallet 30 procent. 

Der er tale om kæmpe markeder med et meget stort eksportpotentiale for Danmark. I samme anledning kan vi endda gøre en indsats for miljøet. Og mens der på den nyligt overståede COP19 fortsat var en tendens til at dele verden op i "sorte" og "grønne" lande, er det geniale ved fjernvarme, at den kan appellere til alle. Uanset om energien kommer fra et kulkraftværk eller fra biomasse, så er en sammenhængende fjernvarmeløsning en klimamæssig gevinst og økonomisk rentabel investering.

Kina, Tyrkiet og Gentofte 
Samarbejdet mellem Danfoss og COWI om at levere en fjernvarmeløsning til den kinesiske millionby Anshan har fået en del omtale allerede, fordi de forventede besparelser på CO2 og kul på mellem 60 og 90 procent har fået mange til at spærre øjnene op.

Men Anshan er heldigvis for Danfoss og for den danske eksport ikke en enlig svale. Netop nu er vi involveret i fjernvarme-projekter så forskellige steder som Kina, Tyrkiet og Gentofte. Med Gentofte som endnu et glimrende eksempel på fjernvarmens fordele for både pengepungen og klimaet. De Gentofte-borgere, der nu skifter fra oliefyr til fjernvarme, halverer varmeregningen og bidrager samtidig til kommunens mål om at nedsætte energiforbruget.

I den kommende juletid, når temperaturen udenfor falder, burde de 2/3 af os med fjernvarme derhjemme nyde det en ekstra gang, når vi sidder lunt indendøre. For det, der holder flertallet af os varme, er faktisk ret unikt og med et kæmpe potentiale som vores næste eksporteventyr.

Fjernvarme har potentiale til at blive en dansk succeshistorie på linje med Lurpak, legoklodser og insulin.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Bjørn Christiansen

Adm. direktør, Lego Koncernen, fhv. næstformand, DI's forretningsudvalg, fhv. koncernchef, adm. direktør, Danfoss
cand.polyt. (DTU 1991), MBA (INSEAD 1993)

0:000:00