Fond støtter global bæredygtighed med 234 mio.

STØTTE: Projekter inden for den danske landbrugs- og fødevaresektor, der handler om bæredygtig vækst og udvikling i en global sammenhæng, betænkes med millioner.
Rasmus Nielsen

Derfor giver vi i 2013 blandt andet penge til en række projekter, der kan være med til at sikre, at Danmark fortsat kan være førende inden for bæredygtigt landbrug, samtidig med at vi har fokus på at forbedre konkurrenceevnen, så vi kan understøtte vækst i landbrugs- og fødevareerhvervet

Michael Brockenhuus-Schack
Formand for fonden
Fakta
Promilleafgiftsfondens midler kommer fra pesticidafgifterne fra landbruget, og arbejdet ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer, hvoraf 6 er repræsentanter fra landbruget, og 5 er offentlighedsrepræsentanter. Bestyrelsen er udpeget af fødevareministeren.

Kilde: Promilleafgiftsfonden
Promilleafgiftsfondens bestyrelse har bevilget 234 mio. kr. til en række projekter, der kan være med til at sikre en fortsat stærk dansk landbrugs- og fødevaresektor.

I overensstemmelse med fondens strategi er der ved den årlige uddeling af fondens midler blevet lagt vægt på at støtte projekter, der kan fremme en i et globalt perspektiv økonomisk, social og miljømæssig bæredygtig vækst og udvikling.

"Vi vil gerne bidrage til at løfte nogle af de udfordringer, som samfundet står over for lige nu. Derfor giver vi i 2013 blandt andet penge til en række projekter, der kan være med til at sikre, at Danmark fortsat kan være førende inden for bæredygtigt landbrug, samtidig med at vi har fokus på at forbedre konkurrenceevnen, så vi kan understøtte vækst i landbrugs- og fødevareerhvervet," siger formand for Promilleafgiftsfonden Michael Brockenhuus-Schack.

Promilleafgiftsfondens midler har støttet godt 300 projekter. Blandt de støttede projekter kan nævnes:

- Optimal håndtering af kvælstof og vand. Hvordan kan landbruget være med til at sikre et godt vandmiljø. Det undersøges, hvordan man udnytter forbruget af kvælstof optimalt og vedligeholder vandløb i forbindelse med brug af dræn. Målet er skabe en bæredygtig model, der tager hensyn til både vandmiljø og landbrugets behov. 

- Miljørigtig bekæmpelse af svampe, ukrudt og skadedyr. Hvordan kan man optimere dyrkningsprocesser, så man sikrer et både økonomisk og miljørigtigt forbrug af plantebeskyttelsesmidler. Med udgangspunkt i de nye pesticidafgifter vil man finde frem til optimale doseringer og tidspunkter for anvendelse af de enkelte midler. 

- Bæredygtige afgrøder til økologisk biogas. Hvordan kan man fremme anvendelse af mere bæredygtige afgrøder til produktion af biogas og dermed få mere økologisk gødning. Målet er at finde alternativer til majs. Med inspiration fra Tyskland skal der over flere år etableres parceller med demonstrationsdyrkning. 

- Økologisk uge. Salget af økologiske fødevarer skal fremmes med Den Økologiske Uge. Målet er at samle og aktivere alle aktører og interessenter ved at etablere en fast årlig uge, hvor økologiens budskaber kan spredes endnu mere effektivt til forbrugerne. 

- Mindre madspild. Fortsættelse af projektet For Resten Danmark, der skal reducere madspild hos forbrugerne og give nye ideer til, hvordan madresterne kan bruges. Målet er at fremme en bæredygtig udvikling og give forbrugerne øget maddannelse.

- Åbne stier til søer og pattegrise. I projektet udvikles og afprøves en faresti, der sikrer optimal dyrevelfærd for både søer og smågrise. Åbne stier vurderes at kunne forbedre velfærden for søerne, men et af problemerne med åbne stier er en høj dødelighed blandt smågrisene. Det kan forebygges med midlertidig opboksning af den farende so, som så til gengæld vil blive mere stresset. Målet er at finde den rette balance mellem at have søerne gående frit og i opboksning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Brockenhuus-Schack

Godsejer og greve
HA (Handelshøjskolen i København 1983), cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1989)

0:000:00