Debat

Forsyningstilsynet: Vores analyser har et solidt videnskabeligt fundament

DEBAT: Kritikken af Forsyningstilsynets analyser rammer ved siden af. Vi arbejder sagligt med et videnskabeligt fundament for at sikre effektivitet og grøn omstilling i dansk fjernvarme, skriver Carsten Smidt.

Forsyningstilsynets analyse skal sikre effektivisering af fjernvarme, skriver Carsten Smidt. 
Forsyningstilsynets analyse skal sikre effektivisering af fjernvarme, skriver Carsten Smidt. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Smidt,
Direktør i Forsyningstilsynet

Fredag morgen offentliggjorde vi i Forsyningstilsynet en ny analyse af det samlede potentiale for effektiviseringer i fjernvarmesektoren.

På baggrund af en omfattende sammenligning af alle de danske fjernvarmevirksomheders omkostninger påviste analysen et betydeligt effektiviseringspotentiale i fjernvarmesektoren på mellem 800 og 1.500 millioner kroner årligt frem mod 2030.

Dansk Fjernvarme Forening (DFJ) var samme dag ude med kritik af vores analyse.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En kritik som blandt andet byggede på, at analysen skulle være baseret på en ”genanvendelse” af McKinseys metode og datagrundlag fra en rapport, der blev udarbejdet for den daværende Energi-, Forsyningsminister i 2016.

Det er en både misvisende og polemisk udlægning af analysens metodemæssige grundlag. 

Det er en både misvisende og polemisk udlægning af analysens metodemæssige grundlag.

Carsten Smidt
Direktør i Forsyningstilsynet

Fejlindberetninger fra sektoren
Forsyningstilsynets analyse af effektiviseringspotentialet i fjernvarmesektoren baserer sig på anerkendt videnskabelig forskning, som er udviklet siden 1970’erne, og som udgør fundamentet for økonomisk regulering af forsyningssektorer i både Danmark og i en række europæiske lande. 

Analysen bygger på en række solide og videnskabeligt anerkendte metoder, heriblandt en såkaldt Data Envelopment Analysis (DEA) og en Stochastic Frontier Analysis (SFA), kombineret med forskellige costdriver analyser, datakvalitetssikring, efteranalyser med mere.

Hertil kan nævnes, at de pågældende benchmarkingmetoder jævnligt anvendes i praksis både af regulatorer i flere lande og af private branchefællesskaber for at sammenligne medlemmernes effektivitet.

Læserne af analysen bør også bemærke den konservative tilgang, vi har anlagt i vores tilgang til data og til vurderingen af det samlede effektiviseringspotentiale.

For eksempel, har vi måtte kassere en relativt stor mængde data grundet fejlindberetninger fra fjernvarmeværkernes side, misvisende data og lignende. Det gør, at vi alene opgør et potentiale for cirka 70 procent af sektoren.

Vi har her valgt ikke at opskalere resultatet fra de 70 procent, så de svarer til 100 procent af sektoren, som det tidligere er gjort. En sammenligning med tidligere undersøgelser bør også bemærke, at vores analyse bygger på de seneste data fra branchen.

Læs også

Effektivitet og grøn omstilling
Dialogen om reguleringen af den danske energisektor skal naturligvis ske på et sagligt grundlag.

Jeg har noteret mig, at DFJ er enig i behovet for en ny regulering af fjernvarmen, der sikrer effektivitet under hensyntagen til den grønne omstilling. 

Vi ser indtægtsrammeregulering som en løsning herpå, hvilket man også kan læse i vores seneste analyse ’Grøn omstilling og økonomisk regulering’, som vi netop har offentliggjort. 

Her anviser vi vejen til en indretning af den økonomiske regulering, så den kan rumme gennemførelsen af omkostningseffektive investeringer og andre tiltag til fordel for den grønne omstilling uden unødige forsinkelser.

En regulering som både vil tage hensyn til, at forbrugerne får gavn af de lavest mulige priser, og at virksomhederne får mulighed for at få dækket, hvad de i fremtiden skulle få af udgifter i forbindelse med den grønne omstilling af energisystemerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Smidt

Direktør, Forsyningstilsynet
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00