Kommentar af 
Heino Knudsen

Forurening af drikkevand skal prioriteres i årets økonomiaftale

Opgaven med at håndtere forureninger, som kan skade danskernes drikkevand og sundhed, vokser og haster. Senest har vi set fundet af PFOS ved Korsør. Regionerne ønsker derfor 100 millioner kroner mere om året til at finde og rense op efter jordforureninger ved årets økonomiforhandlinger, skriver Heino Knudsen.

Vi håber, at vi meget snart lander en aftale, hvor drikkevand og sundhed får et markant løft i næste års budget, skriver Heino Knudsen.
Vi håber, at vi meget snart lander en aftale, hvor drikkevand og sundhed får et markant løft i næste års budget, skriver Heino Knudsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Heino Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Listen over mulige forureninger, som kan påvirke borgernes drikkevand og sundhed, vokser hele tiden.

Den aktuelle sag fra Korsør, hvor det giftige PFOS-stof truer med at skade menneskers sundhed, illustrerer det meget godt: Vi bliver hele tiden klogere på stoffer, som tidligere er anvendt, og ofte viser det sig, at de har været mere udbredte og er mere giftige, end man oprindeligt troede.

I mange tilfælde er det regionernes opgave at kortlægge, undersøge og rense op efter de forskellige forureninger – og det er en opgave, der både vokser og haster.

Tiden er derfor kommet til at investere mere i at løse den. Derfor beder Danske Regioner nu om 100 millioner kroner ekstra om året til jordforureningsopgaven ved de igangværende økonomiforhandlinger med regeringen.

Mobile stoffer skal standses
Med udgangen af 2020 havde regionerne kendskab til 38.445 grunde overalt i landet, som er eller kan være forurenede. Og regionerne prioriterer hver dag benhårdt i budgettet for at håndtere de forureninger, som potentielt kan skade mest, så vi kan sikre mest drikkevand og sundhed for pengene.

Vi ønsker, at der afsættes flere penge til at undersøge og rense op efter de mange tusinde forureninger rundt omkring i landet ved de igangværende økonomiforhandlinger.

Heino Knudsen
Formand, Udvalget for Miljø og Ressourcer, Danske Regioner

Men som nævnt kommer der løbende nye forureninger til. Og mange steder haster det med at rense op. Forureningerne er nemlig ofte mobile og bliver ikke liggende i jorden. For hvert år der går, siver stofferne ned gennem jordlagene og hen imod vandværkernes boringer.

Aktuelt ved vi, at der er konstateret pesticider i hele 45 procent af vandværkernes drikkevandsboringer, og det må og skal vi have styr på. Ligesom vi skal kunne tage hånd om de nye forureninger, som hele tiden dukker op. Det kræver, at regionerne får ressourcer nok til at håndtere opgaven fremover.

Derfor er vores holdning klar: Vi ønsker, at der afsættes flere penge til at undersøge og rense op efter de mange tusinde forureninger rundt omkring i landet ved de igangværende økonomiforhandlinger. Det håber vi, at regeringen også kan se – og at vi derfor meget snart lander en aftale, hvor drikkevand og sundhed får et markant løft i næste års budget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024