Grøn bekymring for nyt klimaudspil: Frygter for naturbeskyttelsen

Flere grønne organisationer er bekymrede for, at regeringens nye udspil om vedvarende energi vil føre til slækket naturbeskyttelse. KL og energisektoren uddeler omvendt ros.

Miljøministeren vil fjerne benspænd for udbygning af vedvarende energi, sagde hun på en pressemøde i Statsministeriet tirsdag.
Miljøministeren vil fjerne benspænd for udbygning af vedvarende energi, sagde hun på en pressemøde i Statsministeriet tirsdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenKim Rosenkilde

Det lyder helt intuitivt godt, når regeringen agter at fjerne administrative barrierer, der sætter en kæp i hjulet for udbygning af vedvarende energi.

Men i flere grønne organisationer er man ikke helt så begejstret.

”Vi har stor sympati med at speede den grønne omstilling op, men vi er bekymrede, hvis det skal ske på bekostning af vores vigtige fugle- og naturområder, som vi har et stort ansvar for at beskytte," siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife (Dansk Ornitologisk Forening).

I Danmarks Naturfredningsforening er man ligeledes bekymrede for, om regeringen reelt gør klar til at lempe naturbeskyttelsen for at gøre udbygningen af vedvarende energi lettere.

”Det er simpelthen unødvendigt at slække på beskyttelsen af vores meget pressede natur. De to kriser er uløseligt forbundet og skal løses sammen. Derfor vil jeg gerne advare mod at udbygge den vedvarende energi på bekostning af naturbeskyttelsen - vi skal ikke forværre den ene krise, mens vi løser den anden," siger Lars Midtiby i en pressemeddelelse.

Meldingerne er reaktion på regeringens reformudspil – 'Danmark kan mere II' – der blev præsenteret i Statsministeriet tirsdag. I udspillet, der kommer i skyggen af krigen i Ukraine, har regeringen fokus på, hvordan Danmark kan blive uafhængig af russisk gas. Det handler blandt andet om en langt større udbygning af vedvarende energi de kommende år. Og i den forbindelse lægger regeringen op til at gøre det lettere at opstille vindmøller og solceller rundt om i landet.

Det sker efter kritik fra kommuner og energibranchen, som gentagne gange har påpeget at rigide naturregler og langsom sagsbehandling står i vejen for udbygningen af vedvarende energi. Det mest tydelige eksempel har været det store vindmølleprojekt Omø Syd i Smålandsfarvandet, hvor hensyn til edderfuglen har bremset projektet.

Vi skal selvfølgelig gøre det på en måde, der er balanceret, og hvor vi stadig passer på vores natur og miljø.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

”Vi er nødt til at forholde os til, at der desværre er alt for mange eksempler på sagsbehandling og stive procedurer, som forsinker de grønne løsninger. Det koster tid, hvor vindmøller og solceller kunne have sendt grøn strøm ud i vores køleskabe og varmepumper. Derfor vil vi gøre sagsbehandlingen på miljøområdet smidigere,” sagde miljøminister Lea Wermelin, der deltog i lanceringen i Statsministeriet.

Vil gøre brug af undtagelser
Det står ikke soleklart, hvad regeringen helt konkret agter at ændre, og ministeren nævnte ikke, hvilke konkrete grønne løsninger, der er blevet forsinket unødigt. Regeringen meddeler, at den nu vil gå i dialog med kommunerne om at øge udbygningen af vedvarende energi, og at der inden sommer – i forbindelse med et udspil om grøn strøm – vil blive præsenteret et katalog med konkrete initiativer.

I selve udspillet fremgår det dog, at udbygning af vedvarende energi skal spille en større rolle i den fysiske planlægning. Derudover skal der sikres hurtigere sagsbehandling og ses på den nuværende klageadgang. Og regeringen vil også sikre, at energivirksomhederne for bedre overblik over, hvor der kan laves nye projekter på land.

Regeringen vil også arbejde i EU for, at vedvarende energi bliver anser som noget, der har offentlig interesse og som er vigtig for den offentlige sikkerhed. Derudover støtter regeringen, at EU-Kommissionen arbejder på at fjerne hindringer for udbygning af vedvarende energi, fremgår det af udspillet.

På pressemødet lagde miljøministeren da også op til, at man skal gøre, hvad man kan for at få mere fart på udbygningen.

”Mange regler og procedurer er bundet op i EU. Og her lægger vi op til, at vi skal bruge de undtagelses- og fravigelsesbestemmelser, der allerede ligger, langt mere offensivt,” sagde hun.

Minister peger på dilemmaer
Ministeren understregede samtidig, at det ikke er nogen let øvelse.

”Det her kommer ikke uden dilemmaer. For de lange sagsbehandlingstider handler blandt andet også om klageadgang og miljøhensyn. Men vi står i en helt ny situation, hvor udbygningen af den vedvarende energi skal have et ekstra gear, ” sagde hun og fortsatte:

”Derfor skal vi have fjernet de benspænd, der bremser den grønne omstilling. Og vi skal selvfølgelig gøre det på en måde, der er balanceret, og hvor vi stadig passer på vores natur og miljø.”

Lars Midtiby fra Danmarks Naturfredningsforening understreger, at man naturligvis bakker op om langt mere vedvarende energi. Men han peger på, at det ikke er nødvendigt at stille vindmøller eller solceller op i beskyttede områder.

”Der er masser af areal til at løse begge kriser samtidig. Derfor håber vi, at den endelige aftale netop vil afspejle, at naturbeskyttelsen står fast,” siger Lars Midtiby.

KL bakker op
Hos KL har man ikke samme bekymring. Her er man entydigt tilfredse med, at regeringen ser på barriere for vedvarende energi. Formand for klima- og miljøudvalget Birgit S. Hansen (S) peger på både kirkernes vetoret og forhold omkring herregårdslandskaber som noget, der står i vejen.

Og så peger hun på at naturhensyn også en barriere, hvor eksempelvis ynglende glenter eller okideér har stukket en kæp i hjulet for projekter.

”Ikke for at gøre nar, men fordi det er eksempler på forhold, som også har været med til at skrinlægge projekter, hvor man endelig har fundet et egnet område,” siger Birgit S. Hansen.

Glad energibranche
Hos Green Power Denmark er der stor begejstring for regeringens udspil. Og her håber man, at det vil føre til bedre mulighed for, at vindmøller og natur kan sameksistere. For i dag er regler og langsommelig sagsbehandlinger et stort problem, lyder det fra viceadministrerende direktør Jan Hylleberg.

”Vi ser gerne, at man tager en helt åben snak om, hvorvidt der må opstilles vedvarende energi i beskyttede områder. Vi skal have udpeget, hvornår det er no-go, og hvornår der kan laves kompenserende foranstaltninger,” siger han.

Det er jo ikke fordi, der er meget beskyttet natur i Danmark. Hvorfor ikke sætte vindmøller op andre steder?

”Vi er fuldstændigt enig i, at man skal løse biodiversitets- og klimaudfordringen samtidig. Men vi tror ikke på, at løsningen er, at vi definerer nogle meget store generelle principper om, at der er nogen områder, hvor der aldrig kan opstilles vedvarende energi. For så presser vi meget hurtigt de her anlæg ud på landbrugsjord, hvor der også er hensyn at tage,” siger Jan Hylleberg.

Men 60 procent af det danske areal er landbrug, mens ikke særligt meget er natur. Kan du ikke forstå dem, der siger, at det er underligt, de skal ligge, hvor der også er et naturhensyn at tage?

”Det kan jeg sagtens følge. Men i sidste ende skal nogle kommuner træffe en beslutning om, hvor de skal ligge. Og du vil altid kunne finde nogen, der vil sige, at de her anlæg ikke skal ligge her. Men de skal altså ligge et sted,” siger Jan Hylleberg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Knud N. Flensted

Biolog, naturpolitisk rådgiver, DOF BirdLife (Dansk Ornitologisk Forening BirdLife)
Biolog, MSc fra Københavns Universitet

Lars Midtiby

Direktør, Danmarks Naturfredningsforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 2006), MPA (CBS), Marshall Memorial Fellow (2012)

0:000:00