Folkemøde-debatter nedprioriterer danskernes foretrukne verdensmål

OPTÆLLING: Danskerne har en forkærlighed for verdensmål, som støtter grøn omstilling, mens folkemødebatternes SDG-topscorer er sundhed og trivsel. Hverken danskerne eller organisationerne har ligestilling som en stærk prioritet.

Foto: Ditte Dalgaard/Altinget.dk
Rasmus Dahl Løppenthin

Mens danskerne primært støtter verdensmål om grøn energi, har folkemødedebatterne størst fokus på sundhed.

En måling foretaget af Ipsos for Operate viser, at 45 procent af danskerne har mål 13, klimaindsats, blandt deres fem vigtigste mål. Dermed er målet klimaindsats topscoreren - en teskespids foran målet bæredygtig energi på 44 procent.

På Folkemødet er tallene noget anderledes. Her er topscorerens mål tre sundhed og trivsel, som 27 procent af debatterne har fokus på. Til gengæld har kun 12 procent fokus på klimaindsats, mens blot fire procent af arrangementerne handler om bæredygtig energi.

 

Jeg er overrasket over, at ligestilling mellem kønnene fylder relativt lidt både for organisationer og danskerne.

Anthon A. Nødskov
Senior kommunikationsrådgiver, Operate

Det overrasker dog ikke Operates seniorkommunikationsrådgiver Anthon A. Nødskov, at der er en diskrepans mellem befolkningens og folkemødedebatternes prioriteter. 

"Man kan se, at interesseorganisationer fylder meget på folkemødet og en stor del af dem beskæftiger sig med sundhed. Så i den forstand er det ikke overraskende, at lige præcis det verdensmål fylder så meget blandt eventene," siger han.

Samtidig mener kommunikationsrådgiveren, at bæredygtighedsdagsordenen mangler at slå igennem inden for eksempelvis sundhed og socialområdet, hvilket afspejles i folks besvarelser.

"Jeg tror, danskerne ser verdensmålene som klimamål, fordi samtalen om bæredygtighed i meget høj grad sammenkædes til den grønne omstilling," siger Anthon A. Nødskov.

Til gengæld studser Anthon A. Nødskov over, at ligestilling blot er i fokus i syv procent af folkemødedebatterne, ligesom det kun er blandt de foretrukne mål hos 16 procent af danskerne.

"Jeg er overrasket over, at ligestilling mellem kønnene fylder relativt lidt både for organisationer og danskerne. Jeg havde troet, at det lå højere, fordi det er relevant at tale om for både uddannelsesinstitutioner, virksomheder, fagforeninger og de politiske organisationer," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00