Debat

Ingeniører: Lad teknologien bane vejen mod 2050

DEBAT: En vigtig pointe fra vismændenes nye rapport er, at den grønne omstilling kan gøres mere omkostningseffektiv igennem teknologiudvikling. Men teknologiudviklingen kommer ikke af sig selv, men kræver et avanceret hjemmemarked, skriver Frida Frost fra IDA.

Foto: IDA/Steen Brogaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frida Frost 
Formand for Ingeniørforeningen, IDA

For nylig kom de miljøøkonomiske vismænd med en vurdering af omkostningerne ved at gøre Danmark fossilfrit i 2050. Rapporten fra vismændene indeholder rigtig mange usikkerheder og forbehold, når det gælder om at regne prisen på Danmarks energifremtid i 2050.

Og det er selvsagt også en kompleks opgave at regne 35 år frem i tiden.

Måske vi heller ikke skal hænge os så meget i detaljerne omkring ”2050-tallet”, men i højere grad se på, hvilke faktorer der har betydning for, om det bliver dyrt eller billigt at nå vores mål om at reducere udledningen af klimagasser.

Fakta
Bland dig i debatten! 

Send dit indlæg til [email protected]

Vigtig pointe
Her peger økonomerne på en, i mine øjne, vigtig pointe: Nemlig, at teknologiudviklingen og hvilken type af teknologi, vi bruger, er en vigtig parameter for prisen på den grønne omstilling.

I rapporten peger vismændene selv på, at de teknologiske fremskridt de seneste år har sænket omkostningerne for vedvarende energi, og at den trend vil fortsætte frem mod 2050.

Hvis udviklingen skal fastholdes og udbygges, kræver det et avanceret hjemmemarked, der efterspørger nye og mere effektive energiteknologier.

Frida Frost
Formand for Ingeniørforeningen, IDA

I Ingeniørforeningen har vi fået eksperter fra Aalborg Universitet til at regne på Danmarks energifremtid. Beregningerne blev præsenteret i ”IDAs Energivision 2050”, hvor der arbejdes med et scenarie for den mest omkostningseffektive omstilling frem mod 2050.

Teknologi udvikler ikke sig selv
Og som også de miljøøkonomiske vismænd peger på, så gør det faktisk en forskel, om Danmark satser på havvind eller landvind – om vi får den tunge transport med i energimikset, eller om vi investerer i varmepumper til fjernvarmen, eller om vi skal have større elkabler mod vore nabolande.

Så den konklusion, jeg mener, vi skal tage med fra vismændene, er ikke om det er 7, 11 eller 16 mia. kr., en grøn omstilling koster, men at det er muligt at gøre den mere omkostningseffektiv igennem teknologiudvikling.

Apropos teknologi, så har energiteknologier nu i en solid årrække bidraget med tocifrede eksportindtægter til Danmark. Men teknologierne udvikler ikke sig selv. Hvis udviklingen skal fastholdes og udbygges kræver det et avanceret hjemmemarked, der efterspørger nye og mere effektive energiteknologier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frida Frost

Innovationschef, DTU Vind og Energisystemer, Leder af PowerLabDK, DTU, Bestyrelsesformand for Experimentarium
Digital Technologies for Business Transformation (CBS, 2021), Cand.polyt. (DTU 1999), prof. bestyrelsesuddannelse (Insead 2012), executive program (Singularity University 2012), G2 Governance & Strategy (Wharton School 2014),

0:000:00