Kim Mortensen: ”Politikerne på Christiansborg er blevet biomasseforskrækkede”

INTERVIEW: Der er ved at brede sig en biomasseforskrækkelse på Christiansborg, mener Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen. Han frygter, politikerne i unuanceret bekymring hiver i nødbremsen og sætter biomassens bidrag til energiforsyningen over styr.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Lige nu kaster man sig over nogle mindre, decentrale kraftvarmeområder, hvor det mange steder vil give god mening med biomasse, mens man samtidig opretholder et kraftvarmekrav og dermed næsten et biomassepåbud i nogle meget store fjernvarmeområder i storbyer som Esbjerg, Odense og Aalborg.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Du kan ikke dække hele forsyningen alle steder med vind, sol og varmepumper. Der skal være et supplerende alternativ.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Danmark ville ikke nå sine klimamål, hvis det ikke var, fordi energisektoren i så stor stil har omstillet til biomasse. Alligevel er konturerne til et politisk oprør mod biomassen begyndt at tage form. Og det er skidt.

Fakta

Biomasse

Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald.

I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backup-forsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav, og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål. 

Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktion er stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 pct. af skovflisen og op imod 95 pct. af træpillerne er importerede.

Kilde: Klimarådet

Sådan lyder det fra Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, der oven på den seneste aftale om regulering af mindre fjernvarmeområder opfordrer politikerne til at fastholde et ”nuanceret blik” på biomassens indtog i energisektoren.

”Der har bredt sig en biomasseforskrækkelse på Christiansborg, hvor nogle politikere nærmest er klar til bare at hive i håndbremsen. Det giver en unuanceret debat, hvor det lige nu er blevet lidt, som om at hvis man skal være rigtig grøn, så skal man være imod biomasse,” siger Kim Mortensen og tilføjer:

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00