Konservativ Ungdom: Drop 8. udbuds­runde om nordsøolien

DEBAT: Danmark skal droppe illusionen om, at der er brug for en ottende udbudsrunde om nordsøolie, fordi oliepriserne er lave, og fordi det er uansvarligt at hive mere olie op, når vi har et mål om CO2-neutralitet, mener Konservativ Ungdom.

Af Anders Storgaard
Landsformand, Konservativ Ungdom

En fortsat jagt på olie risikerer at blive dyr både for statskassen og vigtigst af alt for klimaet. Skal vi i mål med CO2-neutralitet i 2050, er tiden nu moden til endegyldigt at lægge ottende udbudsrunde om nordsøolien i graven.

Jeg tror, at vi mennesker ofte føler en tryghed i det, som vi ved, at vi har, og med god grund er skeptiske overfor at ændre på ting, som vi ved, der har virket før.

Derfor forstår jeg godt, at mange både i regeringen og i blå blok er bange for at stoppe det nordsøolieeventyr, der har indbragt Danmark over 400 milliarder kroner i statskassen.

Problemet er bare, at eventyret er slut, og ved krampagtigt at fastholde illusionen risikerer vi at sætte både vores økonomi og den grønne omstilling over styr.

Selv i de mest optimistiske scenarier før krisen, hvor vi antager, at olieprisen kommer tilbage på dets gamle niveau og runder 60 dollars per tønde (i dag ligger den på 30), vurderes det, at vi samlet set kun vil tjene 1,75 milliarder kroner på endnu en udbudsrunde i Nordsøen.

Men hvad, hvis den ikke gør? Så dækker den danske stat 20 procent af de tab, som olieselskabernes investeringer udgør. Det kan ende med at blive rigtig dyrt for os, og selv med de mest optimistiske økonomiske briller er det, som vi kan vinde, nærmest ingenting.

Stop, mens legen er god
Tager man klimabrillerne på, er situationen endnu værre.

Det hænger simpelthen ikke sammen, at vi på den ene side siger, at vi vil være CO2-neutrale i 2050, men på den anden side vil blive ved med at trække olie op af vores undergrund til 2055. Det vil betyde, at vi skal reducere væsentligt mere andre steder.

Var det så ikke bedre, at vi stoppede, mens legen var god, droppede olien og satte alle sejl ind på at blive verdens grønneste samfund, når vi kommer ud på den anden af krisens mørke?

Husk, at hvis vi lader olien ligge, ligger den der stadig, hvis vi tager fejl. Det gør klimaet ikke. Det dyre valg er ikke at droppe olien i Nordsøen – det er at lade være ved at fortsætte oliejagten.

Kriser er ikke ligesom hverdage. De virksomheder, der overlever kriser, er dem, der er omstillingsparate og som griber mulighederne i en ny verden.

Tænk på et firma som Tesla, der blev skabt oven på den sidste krise og som i dag er en kæmpe global spiller, fordi de brugte krisen til at gøre sig klar til et nyt marked.

Mange af de virksomheder, der fortsatte business as usual, gik derimod på røven. På samme måde er coronakrisen og den lave oliepris, som den har skabt, også en oplagt mulighed for at sadle vores økonomi om og en klar risiko, hvis vi ikke gør.

Borgerlige partier risikerer at tabe en generation
Nogle tror, at den grønne dagsorden forsvinder på grund af coronakrisen, men de tager fejl.

Som et grønt ungdomsparti møder vi et konstant krav fra vores kammerater om handling, og vores job er at lægge et lige så konstant pres for en grønnere linje. For det er i sidste ende os, der ender med regningen, hvis ikke vi rykker nu.

Og til de borgerlige partier er der bare at sige: Hvis I fortsætter med at føre en politik, der altid handler om at være på bagkant af regeringen, vil i tabe en hel generation af unge på gulvet og levere den til venstrefløjen.

Her er en oplagt mulighed for at vise fremtidssyn og vise, at I ikke kun er grønne, når det er gratis i valgkampene. Tag det grønne valg. Tag det modige valg. Tag det økonomisk rigtige valg.

Lad os bruge den her krise til at komme stærkere ud på anden side fremfor at tro, at business as usual er løsningen. Og drop den ottende udbudsrunde.

Forrige artikel Dansk Fjernvarme: Bureaukrati må ikke hindre grøn omstilling Dansk Fjernvarme: Bureaukrati må ikke hindre grøn omstilling Næste artikel Professor: Vi pudser CO2-glorien, når vi importerer biomasse Professor: Vi pudser CO2-glorien, når vi importerer biomasse