Debat

L&F: Forsyningsmonopolerne skal styres stramt

DEBAT: Effektiviseringer i forsyningssektoren kræver stram styring af forsyningsmonopolerne, skriver Niels Peter Nørring, områdechef i Landbrug & Fødevarer.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Niels Peter Nørring
Områdedirektør i Landbrug & Fødevarer

Forsyningssektoren i Danmark har i en lang årrække haltet efter produktiviteten i andre sektorer som for eksempel landbrug og industri. Væksten har ligefrem været negativ, og den seneste analyse af sektoren viste, at der er et effektiviseringspotentiale på over 7 milliarder kroner. Det er derfor utroligt glædeligt, at en række forsyninger nu går foran og viser, at der kan høstes store effektiviseringsgevinster, som kan komme danske husholdninger og virksomheder til gode i form af lavere priser på vand, spildevand og el med mere.

Flere vandforsyninger har for eksempel en forventning om, at de i de kommende år forventer at høste markante synergifordele og besparelser på op mod 20 procent ved at lægge sig sammen. For eksempel forventer Novafos – der er en sammenlægning af seks forsyninger på Sjælland – at de over de kommende 4-5 år kommer til at spare omkring 20 procent.

Som direkte årsag til de markante besparelser nævnes blandt andet, at de skal kunne finansiere fremtidige effektiviseringskrav.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Effektiviseringskrav virker
I Landbrug & Fødevarer – som repræsenterer en lang række af forsyningernes storforbrugere – ser vi selvfølgelig med stor glæde på, at forsyningssektoren inden for en kort årrække rent faktisk selv forventer at indhente endog meget markante besparelser. Det viser med al tydelighed, at vi bør tage regeringens analyser af effektiviseringsgevinsterne seriøst – for der er vitterligt milliarder at hente for samfundet. Penge som kan øge privatforbruget og styrke konkurrenceevnen.

Og heldigvis nævner både forsyninger og regeringen et af de helt centrale redskaber, som skal være med til at sikre effektiviseringen – nemlig ambitiøse effektiviseringskrav, som får selskaberne til at øge fokus på lavere priser.

Heldigvis nævner både forsyninger og regeringen et af de helt centrale redskaber, som skal være med til at sikre effektiviseringen – nemlig ambitiøse effektiviseringskrav, som får selskaberne til at øge fokus på lavere priser.

Niels Peter Nørrig
Områdechef, Landbrug & Fødevarer

Stram styring giver lavere priser
I Landbrug & Fødevarer skal vi samtidig tale varmt for regeringens fokus på god selskabsledelse, som efter vores opfattelse kan være med til at tilskynde til effektiv og transparent ledelse i forsyningsselskaberne med lavere priser til følge. Et vigtigt element i forsyningsstrategien.

At der er så store potentialer i forsyningssektoren, som kan komme samfundet til gode, kan vi ikke ignorere. Alle Folketinges partier er forhåbentlig enige om, at vi bliver nødt til at justere lovgivningen, så vi kan udnytte potentialerne fuldt ud. Og her viser erfaringerne, at det er nødvendigt med en rimelig – men stram – styring af forsyningsmonopolerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Peter Nørring

Klimadirektør, Klima & EU, Landbrug & Fødevarer
cand.agro., ph.d. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole)

0:000:00