Løkke angriber S: Hvor skal pengene til Ørsteds grønne omstilling komme fra?

RADIUS: Statsminister Lars Løkke Ramussen (V) vil have S-formand Mette Frederiksen til at svare på, hvor Ørsted skal finde milliarder til grøn omstilling, efter at Socialdemokratiet trak støtten til salget af Radius. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenJeppe Maagaard Holm

Hvor man havde udsigt til at få en kapitalindsprøjtning på et tocifret milliardbeløb til at fremme den grønne omstilling, så står man nu med tabte værdier, en kurs, der er faldet og uden kapitalindsprøjtning

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Der opstod tirsdag verbal infight mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om det nyligt aflyste frasalg af Radius. 

Her harcelerede statsministeren mod Socialdemokratiets pludselige modvilje mod at sælge energiselskabet Ørsteds datterselskab Radius, der står for distribution af el i hovedstadsområdet og dele af Sjælland.

Det aflyste salg risikerer nemlig at bremse Ørsteds grønne omstilling, frygter statsministeren. 

Dokumentation

Ørsted sælger

Det tidligere Dong, nu Ørsted, har tre dele af virksomheden til salg: den danske eldistributionsforretning, privatkundeforretningen for el og gas samt udendørsbelysningsforretningen. 


Eldistributionsforretningen – i datterselskabet Radius – har cirka en million elnetkunder i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland. Kunderne forsynes via et elnet på cirka 19.000 km.
I privatkundeforretningen sælges el til cirka 733.000 elkunder og gas til cirka 91.000 gaskunder samt gasfyrsservice til cirka 40.000 kunder.
Udendørsbelysningen driver og vedligeholder cirka 160.000 gadelamper i 15 sjællandske kommuner.  
De tre områder udgjorde i 2017 5,6 % (1,3 mia. kr.) af Ørsteds driftsindtjening (EBITDA) og 9,6 % (6,7 mia. kr.) af den investerede kapital.
 

- Fakta fra Ørsted


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00