Madrester og småt brændbart skal sikre ressourcestrategiens succes

RESSOURCESTRATEGI: For at nå regeringens målsætning om at genanvende 50 procent af alt affald fra husholdningerne skal indsatsen rettes mod madaffald og småt brændbart. Det viser beregninger fra Miljøstyrelsen og affaldsselskab.
Mere affald skal sorteres og hentes hos borgerne, hvis regeringens mål om 50 procents genanvendelse skal lykkes.
Mere affald skal sorteres og hentes hos borgerne, hvis regeringens mål om 50 procents genanvendelse skal lykkes.Foto: Colourbox
Jon David Finsen

Småt brændbart er en interessant fraktion at trække med ind i ressourcestrategien. På flere måder minder det nemlig meget om det restaffald, vi putter i skraldespanden derhjemme.

Jens Bjørn Jakobsen
Projektleder, COWI
Madrester og småt brændbart kommer til at spille en central rolle, når kommunerne i de kommende år skal forsøge at leve op til regeringens krav om, at 50 procent af alt husholdningsaffald skal nyttiggøres inden 2022.

Ifølge Miljøstyrelsen genanvender man i dag cirka 22 procent af det samlede husholdningsaffald, og flere undersøgelser peger på, at potentialerne i borgernes skraldespande primært ligger i madaffaldet.

Nærmere bestemt skal halvdelen af de 28 procent, der yderligere skal genanvendes for at opnå 2022-målet, komme fra madrester og småt brændbart. Det viser beregninger foretaget af det kommunale affaldsselskab AffaldPlus, som står for affaldssorteringen for 300.000 borgere i seks sjællandske kommuner.

Madaffald er lavthængende frugter
"Sagen er den, at man i vores ejerkommuner næsten allerede har udtømt det potentiale, der ligger i at indsamle det genanvendelige, tørre restaffald," forklarer Henrik Wejdling fra AffaldPlus, som dog peger på, at der i flere kommuner stadig kan indsamles mere papir og for alle kommunernes vedkommende mere plast.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00