Med ny havplan lukker regeringen støttefri havvindmølleprojekter på stribe. Helt uhørt, mener erhvervslivet

Siden februar har der været rejst tvivl om havvindmølleprojekter under åben dør-ordningen strider med EU-retten, men inden det er afklaret, har regeringen smækket døren i for 24 projekter. Der er stadig en kamp, siger Konservative.

Onsdag blev Danmark Havplan præsenteret. Alle Folketingets partier er med i aftalen, der også lukker for en lang række potentielle havvindprojekter. 
Onsdag blev Danmark Havplan præsenteret. Alle Folketingets partier er med i aftalen, der også lukker for en lang række potentielle havvindprojekter. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

En ny havplan reserverer 30 procent af det danske hav til vindmøller, men der er kun fundet plads til tre af 27 projekter om nye havvindmøller, der er søgt gennem den såkaldte åben dør-ordning og som i månedsvis har ventet på en afklaring.

Det fremgår af aftaleteksten bag den nye havplan, som alle Folketingets partiet står bag.

Det er helt uhørt. Regeringen bremser et grønt industrieventyr, og den svigter tilliden hos de virksomheder, som skal investere i fremtidens grønne omstilling.

Kristian Jensen, Administrerende direktør, Green Power Denmark

Åben dør-ordningen har givet mulighed for, at energiselskaber ikke skal vente på, at staten laver udbud, men selv kan vælge et område på havet, hvor de støttefrit kan opstille vindmøller.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00