Mette Frederiksen forlænger nedlukning: ”Vi har en tro på, at det nytter”

CORONA: Den omfattende nedlukning af det danske samfund bliver forlænget til 13. april, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på dagens pressemøde, hvor hun også udtrykte bekymring over den økonomiske situation i USA.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Nedlukningen af det danske samfund bliver forlænget til 13. april.

Det har statsminister Mette Frederiksen netop meddelt på et pressemøde i Statsministeriet.

”Det er vigtigt, at vi som land holder fast. Jeg ved, at det er rigtig svært for rigtig mange mennesker. Men det er afgørende. Og vi har en tro på, at det nytter,” siger Mette Frederiksen og fortsætter:

”Derfor har regeringen besluttet sig for, at vi forlænger alt det, vi har sat i gang til 2. påskedag.”

Vi er ikke nået til et udgangsforbud i Danmark.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

Dermed fortsætter den nuværende nedlukning af store dele af samfundet med blandt andet lukkede skoler, daginstitutioner, biblioteker, restauranter og meget mere. Det betyder også, at begrænsningerne for ikke at forsamle sig mere end 10 personer fortsætter, hvilket har ført til stribevis af aflysning af arrangementer. På samme måde gælder alle nye regler og retningslinjer om at holde afstand fortsat, understregede statsministeren.

Ikke nået til et udgangsforbud
En række andre lande i Europa har besluttet at indføre udgangsforbud, men det mener statsministeren ikke er nødvendigt på nuværende tidspunkt.

”Vi er ikke nået til et udgangsforbud i Danmark. Vi har godt af at komme ud, og de fleste håndterer det fornuftigt,” sagde hun.

Statsministeren opfordrer i samme omgang direkte til, at man tænker sig grundigt om i påsken, der snart står for døren.

”Det er en tid, hvor mange familier har stærke traditioner. Og jeg tror, det bliver ekstra hårdt, at man ikke kan mødes og se hinanden. Så her bliver det helt afgørende, at alle holder ved. Og holder afstand. Hvis ikke vi gør det, kommer vi ikke til at holde smitteriskoen, hvor vi gerne vil have, den skal være,” siger Mette Frederiksen og fortsætter:

”Vi skal bruge andre metoder til at tale med hinanden. Facetime, telefon, send et gækkebrev. Men rejs ikke ud af landet.”

Nye vilkår for offentligt ansatte på vej
Hun havde hverken nye hjælpepakker med til erhvervslivet eller nye markante tiltag, der skal dæmpe risikoen for smitte. Til gengæld lagde hun op til, at der kan ske ændringer af vilkårene for offentligt ansatte, der ikke har mulighed for at hjemmefra, eller som kan flyttes til andre funktioner. Her lægger hun op til at kopiere aftalen fra det private arbejdsmarked, hvor virksomhederne kan få dækket en del af lønomkostningerne, hvis de undlader at fyre folk.

Til gengæld skal de hjemsendte ansatte afgive fem feriedage. 

”Vi er i dialog med de offentlige organisationers forbund om de vilkår. Vi skal lade os inspirere af den gode trepartsaftale, der er blevet indgået mellem staten og parterne på det private arbejdsmarked. Her har vi tydeligt sagt til virksomhederne, at de skal holde igen med fyresedlerne og i stedet sende folk hjem,” siger Mette Frederiksen.

Grund til bekymring for økonomien
Der er næppe tvivl om, at mange tørster efter svar på, hvornår og hvordan samfundet bliver åbnet igen. Og statsministeren lod forstå, at der endnu ikke ligger nogen plan for det. Men hun har blikket rettet mod udlandet.

”Vi er selvfølgelig i overvejelser omkring det. Men det er alt, alt for tidligt at vurdere, hvordan vi gør det klogest. Det afhænger af udviklingen herhjemme, men også af de erfaringer, man gør sig i andre lande,” siger Mette Frederiksen.

På samme måde mener hun, at det er for tidligt at drøfte de langsigtede økonomiske konsekvenser af coronakrisen og de politiske tiltag, der kan tænkes at blive nødvendige i Danmark for at booste økonomien. Men hun lægger ikke skjul på, at udviklingen i udlandet også er alvorlig for Danmark.

”Der er grund til stor bekymring. Og vi følger udviklingen i USA med stor alvor. Lige nu laver vi små konsekvente og hurtige tiltag, der holder hånden under dansk økonomi i den kommende tid. Men der kan komme en anden fase, når vi åbner økonomien op, hvor vi skal finde ud af, hvad de langsigtede konsekvenser er. Men der kigger vi ind i en mere klassisk finanspolitisk overvejelse, som i mine øjne er en postgang for tidligt at gå ind i drøftelser af,” siger Mette Frederiksen.

Læs også

Dokumentation

Disse tiltag forlænges  

Regeringen og myndighederne har som led i indsatsen mod spredning af covid-19 i Danmark taget en række tiltag for at nedbringe smittespredningen. Initiativerne forlænges nu indtil videre til og med 2. påskedag, og danskerne opfordres “på det kraftigste” til at holde sig hjemme i påsken. 

Disse tiltag forlænges til og med 13. april: 

Midlertidig grænsekontrol med indrejseforbud 
Skærpede rejsevejledninger 
Lukning af dagtilbud, skoler, uddannelsesinstitutioner og fritidstilbud 
Hjemsendelse af offentligt ansatte 
Forbud mod arrangementer, begivenheder m.v. med flere end 10 personer 
Lukning af natklubber, værtshuse, restauranter og caféer m.v. 
Lukning af storcentre m.v. 
Lukning af indendørs sport- og fritidsfaciliteter m.v. 
Midlertidigt forbud mod liberale erhverv, hvor man ikke kan undgå fysisk kontakt, for eksempel frisører og tatovører. 

Læs mere på myndighedernes officielle informationssite coronasmitte.dk. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00