Miljøminister afviser oppositionen: Vi er ikke uambitiøse

HØRT I FOLKETINGET: Regeringen er ikke uambitiøs, fordi den lægger op til at acceptere et kompromis i cirkulær økonomi-pakken på genanvendelsesområdet. Det slog Esben Lunde Larsen (V) fast på et Europaudvalgsmøde fredag.

Henrik Axel Lynge Buchter

Oppositionen ved fredagens Europaudvalgsmøde kaldte regeringen for uambitiøs, fordi miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i sit oplæg til forhandling fortalte, at regeringen vil acceptere det kompromisforslag, som det slovakiske og maltesiske formandskab har fundet frem til i forhandlingerne om genanvendelsesmålene. Målene er en del af Kommissionens cirkulær økonomi-pakke, som indeholder lovgivning på affaldsområdet.

Den udlægning var ministeren dog langt fra enig i. Han pointerede, at kun på ét område var der fundet frem til et lavere kompromis i forhold til Kommissionens oprindelige forslag.

Han slog samtidig fast, at alternativet til ikke at acceptere kompromiset fra de øvrige lande ville være, at der slet ikke ville ske noget på området.

Dokumentation

Kommissionen har fremlagt en cirkulær økonomi-pakke, der indeholder ændringer af affaldslovgivningen.

Den samlede pakke består af tre elementer:
1) En meddelelse ”Kredsløbet lukkes - en EU-handlingsplan for cirkulær økonomi”
2) En liste over efterfølgende initiativer, der vil blive taget af Kommissionen i perioden 2015-2018 
3) Forslag til ændring af seks direktiver om affald.

Som en del af forhandlingen har det slovakiske og maltesiske formandskab forslået et kompromis på flere områder, blandt andet genanvendelsesområdet.

Kompromisforslaget, som regeringen lægger op til at acceptere, for nye genanvendelsesmål lyder:
- Målene for genanvendelse af husholdningsaffald reduceres til 55 % i 2025 og 60 % i 2030 (i modsætning til hhv. 60 % og 65 % i Kommissionens forslag). Der indføjes endvidere objektive kriterier for at opnå fem års udsættelse af tidsfristerne, således at denne mulighed gælder for alle lande, der i 2013 genanvendte mindre end 20 % eller deponererede mere end 60 % af deres husholdningsaffald.

Læs samlenotatet her.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00