Ny aftale giver 385 mindre fjernvarmeområder større frihed

AFTALE: Partierne bag energiaftalen er enige om at ophæve brændselsbindingen til naturgas og kraftvarmekravet i de mindre fjernvarmeområder. Det skaber glæde hos Dansk Fjernvarme, der dog mener, at Christiansborg er blevet ”biomasseforskrækket”.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) og energiforligskredsen giver med nye aftale en "fremstrakt hånd" til de mindre fjernvarmeselskaber. 
Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) og energiforligskredsen giver med nye aftale en "fremstrakt hånd" til de mindre fjernvarmeselskaber. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

For de mange selskaber, der i dag alene fyrer med bæredygtig biomasse, står det ikke lysende klart, om de kan blive ved med det, eller om den biomasseforskrækkelse, der er indtruffet på Christiansborg, også betyder, at de skal skrotte deres anlæg for at investere i varmepumper.

Kim Mortensen
Direktør, Dansk Fjernvarme

Forligskredsen bag energiaftalen er enige om, at 385 mindre fjernvarmeområder gives bedre mulighed for at erstatte naturgas med vedvarende energikilder – særligt varmepumper.

Fakta
Politikerne er enige om følgende elementer:
  • Produktionsbindingerne for de mindste fjernvarmeområder ophæves pr. 1. januar 2019 (gælder cirka 385 fjernvarmeområder).
  • Der indføres en skærpet godkendelsesmodel, som betyder, at biomasseprojekter i en midlertidig periode på tre år både vil skulle opfylde kravet om positiv samfundsøkonomi og give en besparelse på mindst 1500 kr./år/standardhusstand i forhold til det næstbilligste alternativ.
  • Projekter med biomasse i kombination med eldrevne varmepumper undtages brugerøkonomikravet, så længe varmepumpen er størst.
  • Energistyrelsen vil udstede retningslinjer for beregningsmetoden i forbindelse med ikrafttrædelsen 1. januar 2019.
  • Energistyrelsen vil fremover monitorere antallet og typen af varmeforsyningsprojekter, der godkendes i kommunerne.
  • Der foretages evaluering efter to år.

Kilde: Energi-, Forsynings-, og Klimaministeriet

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet torsdag eftermiddag.

Konkret har partierne besluttet at ophæve brændselsbindingen til naturgas og kraftvarmekravet i de mindre fjernvarmeområder. Kraftvarmekravet har betydet, at selskaberne både skulle producere el og varme.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00