Ny lov skaber bekymring i kommunale genbrugsbutikker. Affaldsforeningen frygter grus i maskineriet for alle genbrugsaktører

Ultimativt kan loven true målsætningen om at øge den samlede genbrugsmængde, siger de kommunale affaldsselskabers interesseorganisation, Dansk Affaldsforening. Organisationen påpeger desuden, at loven ikke i sig selv giver velgørende organisationer førsteret til genbrugsgenstande. 

Zirkel er Odens kommunes genbrugsunivers med et fælleslager, hvor frivillige organisationer, skoler og børnehaver samt håndværkere og iværksættere kan hente ting og materialer, som borgerne har afleveret på genbrugspladserne. Derudover hjælper Zirkel udsatte borgere gennem virksomhedspraktik og samfundstjeneste. Den er blot et eksempel på et velfungerende samarbejde mellem organisationer og kommunale aktører, fremhæver Dansk Affaldsforening.
Zirkel er Odens kommunes genbrugsunivers med et fælleslager, hvor frivillige organisationer, skoler og børnehaver samt håndværkere og iværksættere kan hente ting og materialer, som borgerne har afleveret på genbrugspladserne. Derudover hjælper Zirkel udsatte borgere gennem virksomhedspraktik og samfundstjeneste. Den er blot et eksempel på et velfungerende samarbejde mellem organisationer og kommunale aktører, fremhæver Dansk Affaldsforening.Foto: Odense Renovation
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Det er vist efterhånden gået op for de fleste, at genbrug er godt for klimaet. Men hvis man gerne vil øge den samlede mængde af ting, der får nye liv og ejere ved at blive genbrugt, så er opskriften ikke den ændring af miljøbeskyttelsesloven, L153, som blev vedtaget af Folketinget for nyligt.  

Det mener i hvert fald Dansk Affaldsforening, som er de kommunale affaldsselskabers interesseorganisation. Fra starten har de været modstandere af at regulere genbrugsområdet med mere lovgivning. 

”Det kan genere mere end det kan gavne – både de velgørende organisationer og hele genbrugsområdet kan komme i klemme. Organisationerne fordi de nu pludselig skal konkurrere med de kommercielle virksomheder og direkte borger-til-borger-bytteordninger, fordi alle skal kunne få tingene gratis,” siger Nana Winkler, specialkonsulent i Affaldsforeningen. 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00