Ny rapport viser stort potentiale for at finde kritiske råstoffer i Grønland: "Det ser lovende ud at få mineindustri"

El-biler, lægeudstyr og solpaneler har en ting til fælles - de indeholder såkaldte kritiske råstoffer, som vi i EU har akut behov for. Nu er der måske et håb i nord. En ny rapport viser nemlig, at Grønland kan være fremtiden, når det kommer til fremskaffelse af kritiske råstoffer.

Ifølge en ny undersøgelse rummer Grønland stort potentiale for kritiske råstoffer.
Ifølge en ny undersøgelse rummer Grønland stort potentiale for kritiske råstoffer.Foto: Greenland Mining
Magnus Garde-Strandberg

Det er er ikke kun permafrost og smeltevand, der er at finde i den grønlandske undergrund. En ny undersøgelse lavet af Danmark og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) konkluderer nemlig, at der er et stort potentiale for at finde de såkaldte kritiske råstoffer, som er afgørende byggesten for blandt andet digitale- og klimateknologier.

”Størstedelen af den isfri del af Grønland, er det man kalder prospektiv for kritiske råstoffer. Det betyder, at der er et godt potentiale for, at man kan finde kritiske råstoffer,” siger chefkonsulent for kortlægning og mineralske råstoffer i GEUS og medforfatter til rapporten Jakob Kløve Keiding.

Der er gennem årtier blevet talt om, at Grønland sidder på en skattekiste af kritiske råstoffer. Derfor er rapporten lavet med øje for bedre at kunne kvantificere den påstand. Det har man gjort ved at se på, hvor mange kritiske råstoffer man i Grønland har kunnet finde ud fra Europa-Kommissionens liste over kritiske råstoffer samt fire yderligere, der er tæt på kritiske.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00