Nyt samarbejde skal genoplive geotermien

FØRSTEHJÆLP: Et nyt projekt til 24 millioner kroner skal fjerne barrierer og usikkerheder forbundet med udnyttelsen af geotermisk energi i den danske undergrund. Forældet afgiftssystem er det største benspænd, vurderer projektlederen.

Foto: colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

I dag er afgifterne skruet sådan sammen, at den strøm, der anvendes til pumper i et geotermianlæg, er afgiftsbelagt, mens eksempelvis afbrænding af biomasse er fritaget for afgifter. Og hvor klogt det er, kan man godt stille spørgsmålstegn ved.

Lars Henrik Nielsen
Projektleder, GEUS
Fakta
Geotherm er et tre årigt projekt med et samlet budget på 24 millioner kroner.
Heraf stammer de 17 millioner fra Innovationsfonden.
Projektet består af GEUS, Aarhus Universitet og Lunds Universitet står for den forskningsmæssige del af projektet.
Derudover deltager en række private parter:
  • Qeye Labs analyserer geofysiske data for olie- og gasindustrien og ser et potentiale i at konvertere og anvende sin erfaring og viden fra denne sektor til den geotermiske sektor.
  • Force Technology har specialister inden for materialer og korrosion, som er vigtige spørgsmål, når saltholdigt vand fra undergrunden bruges til produktion af energi. 
  • Thisted Varmeforsyning Amba, Sønderborg geotermisk anlæg og HGS driver landets tre eksisterende geotermiværker.
  • BRGM og GFZ er henholdsvis de nationale franske og tyske geologiske undersøgelser. Begge har stor erfaring med at udnytte geotermisk energi.
  • Geoop er et professionelt operatørselskab, der har som målsætning at facilitere den professionalisering og industrialisering , der skal medvirke til at gøre geotermi til en god forretning.  

Kilde: Innovationsfonden

Tænk at kunne varme sit hjem op med energi fra Jordens indre.

Og så endda i form af en energikilde, som praktisk talt er uudtømmelig.

Geotermien tilbyder netop denne forjættede kombination. Og derfor er der ikke noget at sige til, at et kludetæppe af geologer, politikere, miljøforkæmpere og frivillige fjernvarmefolk de sidste godt 30 år har arbejdet på at udbrede energiformen på tværs af Danmark.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00