Nyt statsejet selskab skal styre gassektoren

GAS: I jagten på effektiviseringer vil regeringen samle gassektoren i nyt statsligt selskab. Dermed afvises købstilbud fra privat konsortium. Beslutningen mødes med kritik.

Foto: Gitte Blom Christensen/Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Klaus Ulrik Mortensen

Jeg tror, at den her vej ender med at blive dyr for kunderne og vil skabe utryghed for de ansatte. Men bevares, det er det valg, som regeringen har truffet. Livet går videre.

Lars Aagaard
Adm. direktør, Dansk Energi
Fakta
  • Når gasforbrugere betaler gasregningen, betaler de for selve gassen og for levering af gassen. Handel med selve gassen er i dag udsat for konkurrence, og forbrugerne kan vælge, hvilket selskab de vil købe af.
  • Levering af gassen betales derimod til det distributionsselskab, der ejer gasrørene i det område, hvor forbrugeren bor.
  • Konsolideringsprocessen vedrører ikke handel med gas, men kun distribution.
  • Gasdistributionen er i dag organiseret således, at der er to kommunalt ejede selskaber og et statsligt selskab ejet af Energinet.dk.
  • Næste skridt i konsolideringsprocessen er, at regeringen skal i dialog med de kommunalt ejede selskaber om et opkøb. Målet er en mere effektiv gasdistributionssektor.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

I en tid med politisk fokus på liberalisering af forsyningssektoren, går regeringen nu den modsatte vej.

Fredag annoncerede forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) i en pressemeddelelse, at regeringen ønsker at samle ejerskabet af gasdistributionen i et statsligt selskab.

Ny vej til effektiviseringer
Målet er, at den nye struktur skal indløse et konsoliderings- og effektiviseringspotentiale til gavn for de danske gasforbrugere på over 100 millioner kroner årligt.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00