"Den nuværende situation har intet med den langsigtede oliepris at gøre"

OLIEJAGT: Regeringens støttepartier vil bruge olieprisernes styrtdyk til at kræve planerne om ny oliejagt i Nordsøen droppet. Men det er langtfra sikkert, at den nuværende situation får betydning for fremtidens olieindtægter, lyder det fra økonomer.  

Foto: Maersk
Karl Emil Frost

Branchen er i forvejen kendetegnet ved meget stor risiko, hvor priserne svinger betydeligt.

Otto Brøns-Pedersen
Analysechef, Cepos

Bør den nuværende situation på det globale oliemarked, hvor priserne rasler ned, efter at coronakrisen har slået bunden ud af efterspørgslen, få betydning for regeringens beslutning om fremtidens oliejagt i Nordsøen?

Fakta
Enhedslistens samrådsspørgsmål til klimaministeren 
Vil ministeren forholde sig til, at den lave oliepris stiller olieprisfremskrivningerne i et mere usikkert lys og dermed øger risikoen for, at tilladelsen til 8. udbudsrunde vil give et decideret tab til den danske stat?
Mener ministeren set i dette lys, at 8. udbudsrunde skal fortsætte som tidligere planlagt?

Covid-19 pandemien har medvirket til, at oliepriserne er historisk lave. Vil ministeren redegøre for, hvordan det forventes at påvirke statens indtægter fra olieproduktionen i Nordsøen i 2020 og 2021, og hvorvidt det er muligt, at olieproduktionen vil give et decideret tab til den danske stat i 2020 og 2021?

Det mener regeringens støttepartier, men spørger man økonomer, er de ikke overbevist om, at den nuværende krise vil påvirke olieprisen på længere sigt. 

”Det, der er afgørende for, om selskaber vil investere i olieudvinding, er den langsigtede oliepris. Den nuværende situation har intet som helst med den langsigtede oliepris at gøre,” siger Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i Cepos, og tilføjer:

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00