Oliejagt på Lolland og Falster udskydes endnu en gang

UDSKUDT: Beslutningen om at tillade olie-, gas- og geotermijagt på Lolland og Falster udskydes for anden gang. Venstre forventer stadig, at tilladelsen vil blive givet, imens håber flere partier på at få strammet loven senere.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) er gået med til at udskyde beslutningen om at give tilladelse til hollandsk selskabs søgen efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster.
Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) er gået med til at udskyde beslutningen om at give tilladelse til hollandsk selskabs søgen efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster.Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix
Morten ØyenDaniel Bue Lauritzen

Et hollandsk firma må vente lidt endnu, før der gives grønt lys til at begynde med boringer efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster.

Det var konklusionen efter onsdagens møde i Folketinget energiudvalg, hvor det blev besluttet at udskyde beslutningen om at give tilladelsen til hollænderne endnu en gang.

Det sker, fordi ministeren ikke har givet svar på en række spørgsmål til medlemmerne.

”Det er kun positivt, at der nu er tid til at få svaret på spørgsmålene, så der kan træffes en afgørelse på bedst muligt grundlag. Men jeg forventer ikke, at det vil ændre noget. Tilladelsen vil stadig blive givet,” siger Venstres energiordfører, Thomas Danielsen.

Blevet politisk
Det er det hollandske selskab Nail Resources, der er på jagt efter tilladelsen om at lede efter olie, geotermi og gas på de to største sydhavsøer.

Tilladelsen blev oprindeligt anset som en teknikalitet, der kun ventede på ministerens godkendelse, men er siden blevet en politisk varm kartoffel.

Først kom det frem, at lokalpolitikerne på Lolland og Falster ikke følte, at de var blevet inddraget, før der kunne gives grøn lys til oliejagt i kommunerne. Siden at Energistyrelsen i sin indstilling til ministeren skriver, at tilladelsen ”kan føre til behov for frakturering både i efterforskningsfasen og en eventuelt senere indvindingsfase”.

”Regeringenspartierne har ønsket, at det her bare er forvaltning og ikke politik. Men det ér jo politik,” siger SF's politiske leder Pia Olsen Dyhr.

Hos regeringspartierne fastholder man, at politikerne i denne sag blot er forvaltere af loven.

”Den politiske beslutning om et åben-dør-princip blev jo taget for flere år tilbage. Nu ligger sagen hos ministeren, og sådan er tilladelserne blevet givet under skiftende regeringer,” siger Orla Østerby og henviser til ældre tilladelser i Aabenraa og Vendsyssel.

Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet er der i alt givet 11 tilladelser i Åben dør-området siden 2007, den seneste i 2014. Hidtil har det kun været Enhedslisten, der ikke har kunne tilslutte sig dem.

Partier ønsker lovændring
Både SF og Alternativet har dog indkaldt energiminister Lars Chr. Lilleholt i samråd om den nye sag.

Og der er imidlertid politisk basis for en ændring af åben-dør-princippet i efterårets folketingssamling. Både Christian Poll, Pia Olsen Dyhr (SF) og Orla Østerbys partikollega Mette Abildgaard (K) mener, at loven bør tages op til revision.

“Der er mange fine elementer i loven, men efter Paris klima-aftalen er den ikke tidssvarende. Vi skal have skrevet muligheden for fremtidig jagt efter fossil energi ud af loven,” siger Christian Poll.

På Twitter har også Mette Abildgaard udtrykt sin utilfredshed med den nuværende måde at give tilladelser:

 

Energistyrelsens kort over hvor den nye tilladelse til efterforskning og indvinding skal gælde:

Dokumentation

Sagen kort
Energistyrelsen modtog 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter (olie og gas) og 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster.

16. maj 2017 sendes Energistyrelsens redegørelse af sagen og indstilling til godkendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

13. juni forelægger energiministeren sagen for udvalget, og sagen rammer medier og lokalpolitikerne. Det planlægges her, at sagen også skal behandles på det næste udvalgsmøde onsdag 21. juni.

21. juni beslutter udvalget og ministeren at udskyde beslutningen yderligere, da medlemmer af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget savner svar på en række spørgsmål fra ministeren. Det er nu forventningen, at ministeren giver svar senest 29. juni, og en udtalelse om sagen fra udvalget bliver givet derefter.

Tilladelsen gives efter "åben dør-proceduren". Åben dør-proceduren giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen.

Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.
 

- Fakta fra Energistyrelsen og Altinget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00