Her er regeringens opdaterede lovprogram

En straf for at indføre ulovligt udførte kulturgenstande, en lov om håndtering af udbredelsen af terrororienteret indhold online og en redegørelse for Danmarks udviklingssamarbejde. Her er den opdaterede udgave af regeringens lovprogram.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

I sin såkaldte februar-redegørelse har statsminister Mette Frederiksen (S) opdateret regeringens lovprogram for folketingsåret 2021-2022.

Du får hele overblikket her.

Beskæftigelsesministeren

Ændring af lov om arbejdsmiljø: Offentliggørelse af virksomhedernes arbejdsmiljø. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om aktiv socialpolitik. Opfølgning på Ydelseskommissionens anbefalinger. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse og lov om lønmodtageres ret til fravær af særlige familiemæssige årsager: Gennemførelse af dele af EU-direktiv 2019/1158 og ophævelse af direktiv 2010/18/EU. Forventes i april 2022.

Lovgivning som følge af implementering af arbejdsvilkårsdirektivet. Forventes i april 2022.

Nyt: Ændring af lov om arbejdsskadesikring. Statslig finansiering af udgifter i perioden 2020-2022 af arbejdsskader som følge af arbejdsrelaterede vaccinationer mod covid-19. Forventes i april 2022.

Børne- og undervisningsministeren

Ændring af lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen. Udskydelse af solnedgangsklausul. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse, lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om de gymnasiale uddannelser, lov om private institutioner for gymnasiale uddannelser og lov om de gymnasiale uddannelser: Kapacitetsfastsættelse og elevfordeling på de gymnasiale uddannelser. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om friskoler og private grundskoler, lov om efterskoler og frie fagskoler og lov om private institutioner for gymnasiale uddannelser: Varetagelse af opgaver af ordensmæssig karakter på kostafdelinger. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om folkeskolen, lov om kommunal indsats for unge under 25 år og lov om velfærdsaftaler på dagtilbudsområdet og folkeskoleområdet: Fremtidigt evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen. Forventes i april 2022.

Erhvervsministeren

Lov om etablering af statsgaranti på en del af ejendomskreditaftalerne i landdistrikterne. Forventes i februar 2022.

Ændring af selskabsloven, årsregnskabsloven, søloven, e-handelsloven, CVR-loven og forskellige andre love: Skærpede krav om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn samt styrket grænseoverskridende håndhævelse over for tjenesteudbydere etableret i øvrige EU-lande. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om kapitalmarkeder, lov om investeringsforeninger og flere andre love: Udpegelse af afviklingsmyndigheder for nødlidende centrale modparter og regler for livsforsikringsvirksomheder der udbyder syge- og ulykkesforsikringer. Forventes i februar 2022.

Lov om tilgængelighedskrav for produkter og tjenester. Forventes i februar 2022.

Lov om regulering af sociale medier. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om finansiel virksomhed: Ansvarsudvalgets og Fagudvalgets anbefalinger. Forventes i marts 2022.

Ændring af udbudsloven, lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter tilbudsloven og lov om Klagenævnet for Udbud: Opfølgning på initiativer om et styrket offentligt-privat samarbejde og udbud, herunder evalueringen af udbudsloven. Forventes i april 2022.

Lov om bogføring. Forventes i april 2022.

Redegørelser til Folketinget:

Redegørelse om Erhvervslivet og Reguleringen 2021. Forventes i marts 2022.

Redegørelse for Danmarks digitale vækst 2022. Forventes i april 2022.

Finansministeren

Ændring af budgetloven: Revision af loven. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om offentlige betalinger: Indførelse af en kompensationsordning ved svindel med betalinger via NemKonto. Forventes i marts 2022.

Finanslov for finansåret 2023. Forventes i august 2022.

Lov om fastsættelse af udgiftslofter for stat, kommuner og regioner for finansåret 2026. Forventes i august 2022.

Forsvarsministeren

Ændring af værnepligtsloven og forskellige andre love: Ligestilling for kvinder og mænd, der frivilligt påtager sig værnepligtstjeneste, og fritagelse for at møde til Forsvarets Dag under helt særlige forhold. Forventes i marts 2022.

Indenrigs- og boligministeren

Ændring af lov om rettens pleje og lov om leje af almene boliger: Hurtigere udsættelse af lejere på grund af utryghedsskabende kriminalitet. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om almene boliger, lov om leje af almene boliger og lov om kommunernes styrelse Fonden for blandede byer og driftsstøtte. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer og lov om boligforhold Støtte til styrket indsats i bymidter og kommunal udlejning af fast ejendom. Forventes i februar 2022.

Justitsministeren

Ændring af lov om ændring af straffeloven: Opfølgning på revisionsbestemmelse vedrørende kriminalisering af udtrykkelig billigelse af visse
strafbare handlinger som led i religiøs oplæring. Forventes i februar 2022.

Ændring af retsplejelov for Grønland, kriminallov for Grønland og forskellige andre love: Gennemførelse af politireform og etablering af ny politiklageordning, indførelse af motivationsbehandlingspladser for seksualforbrydere i Anstalten i Nuuk, forhøjelse af foranstaltningsniveauet for voldtægt af mindreårige og styrkelse af retsstillingen for ofre for forbrydelser. Forventes i februar 2022.

Ændring af retsplejeloven, lov om Domstolsstyrelsen og lov om skifte af dødsboer Antallet af højesteretsdommere, sammensætningen af Domstolsstyrelsens bestyrelse og digital anmeldelse til skifteretten af krav i sager om skifte af dødsbo. Forventes i februar 2022.

Ændring af erstatningsansvarsloven: Udvidelse af området for krænkelsesgodtgørelse og behandling af digitale krænkelser. Forventes i marts 2022.

Ændring af konkursloven: Gennemførelse af rekonstruktions- og insolvensdirektivet. Forventes i marts 2022.

Lov om håndtering af udbredelsen af terrorrelateret indhold online. Forventes i marts 2022.

Lovgivning vedrørende gennemførsel af flerårsaftale for kriminalforsorgens økonomi 2022-2025. Forventes i april 2022.

Nyt: Ændring af lov om politiets virksomhed, straffeloven, lov om vagtvirksomhed og lov om social service: Styrket indsats mod utryghedsskabende adfærd og kriminalitet. Forventes i april 2022.

Lov om Det Centrale Dna-profil-register og Det Centrale Fingeraftryksregister. Forventes i april 2022.

Ændring af lov om vagtvirksomhed: Etablering af forsøgsordning med kommunale tryghedsvagter. Forventes i april 2022.

Ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love: Effektivisering af straffesagskæden og af nævnsprocessen i Ungdomskriminalitetsnævnet, øget adgang til videregivelse og optagelse af fotos og forbedring af politiets muligheder for efterforskning. Forventes i april 2022.

Redegørelse til Folketinget:

Redegørelse til Folketinget om forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter uden for strafferetsplejen: Den årlige retssikkerhedsredegørelse. Forventes i marts 2022.

Klima-, energi- og forsyningsministeren

Ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning: Afskaffelse af tilslutningspligt til naturgas og offentliggørelse og videregivelse af oplysninger om produktions- og driftsmæssige forhold. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om fremme af vedvarende energi: Justering af rammer for etablering af vedvarende energianlæg på havet uden for udbud. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund Geologisk lagring af CO2 på under 100 kilotons med henblik på forskning, udvikling eller afprøvning af nye produkter eller processer og statslig deltagelse i CO2-lagringstilladelser. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse og lov om Forsyningstilsynet: Nye rammer for kommunal behandling af egnet affald til materialenyttiggørelse, indsamling af erhvervsaffald, genbrug på genbrugspladser og økonomisk tilsyn. Forventes i marts 2022.

Ændring af vandsektorloven, lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber og lov om vandforsyning: Justeret økonomisk regulering af vandsektoren, styrkelse af takstkontrol. Forventes i marts 2022.

Redegørelse til Folketinget:

Energipolitisk Redegørelse 2022. Forventes i april 2022.

Kulturministeren

Ændring af lov om indhentelse af børneattest i forbindelse med ansættelse af personale: Indførsel af orienteringspligt for politiet. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om museer: Ny politik på fortidsmindeområdet. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om sikring af kulturværdier i Danmark: Straf for indførsel af ulovligt udførte kulturgenstande. Forventes i marts 2022.

Miljøministeren

Ændring af lov om kemikalier: Begrænsning i eller forbud mod anvendelse af plantebeskyttelsesmidler på befæstede eller stærkt permeable arealer. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse: Bemyndigelse til fastsættelse af regler om kommunalbestyrelsens adgang til at vedtage forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af visse fyringsanlæg i visse geografiske områder. Forventes i februar 2022.

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri

Ændring af lov om dyreforsøg og lov om kloning og genmodificering af dyr: Supplerende implementering af dyreforsøgsdirektivet. Forventes i februar 2022.

Ændring af lov om husdyrbrug og anvendelse af gødning: Betingelser for tildeling af over 170 kilo kvælstof fra organisk gødning per hektar, administrative bødeforelæg. Forventes i februar 2022.

Ministeren for ligestilling

Ændring af lov om ligestilling af kvinder og mænd: Måltal og politik for kønssammensætningen i ledelse og bestyrelser for offentlige institutioner og virksomheder. 
Forventes i februar 2022.

Redegørelse til Folketinget:

Redegørelse og perspektiv- og handlingsplan for ligestilling for 2022. Forventes i februar 2022.

Ministeren for udviklingssamarbejde

Redegørelse til Folketinget:

Redegørelse om Danmarks udviklingssamarbejde. Forventes i marts 2022.

Skatteministeren

Ændring af ligningsloven: Afskaffelse af fradragsret for håndværksydelser efter boligjobordningen. Forventes i februar 2022.

Ændring af kildeskatteloven, opkrævningsloven, selskabsskatteloven og forskellige andre love: Nedsættelse af rentekompensation og udvidelse af anvendelsesområdet for forrentning i sager om refusion af udbytteskat samt harmonisering af tidspunktet for renteberegning ved opkrævning af skatter og afgifter i visse situationer. Forventes i februar 2022.

Ændring af skatteindberetningsloven og forskellige andre love: Gennemførelse af direktiv om ændring af direktivet om administrativt samarbejde. Forventes i marts 2022.

Ændring af selskabsskatteloven og ligningsloven: Samfundsbidrag fra den finansielle sektor og fradragsloft over lønninger. Forventes i marts 2022.

Social- og ældreministeren

Nyt: Lov om forsøg med personlige borgerstyrede budgetter til socialt udsatte borgere. Forventes i februar 2022.

Nyt: Ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område: Skærpede krav til kommunalbestyrelsens opfølgning på Danmarkskortet. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område: Hurtigere og mere fleksibel hjælp til mennesker med hastigt fremadskridende sygdomme. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om social service Ny bestemmelse om madservice på ældreområdet. Forventes i april 2022.

Redegørelse til Folketinget:

Redegørelse om ældreområdet Forventes i april 2022.

Statsministeren

Redegørelse til Folketinget:

Redegørelse om rigsfællesskabet 2022. Forventes i april 2022.

Sundhedsministeren

Ændring af sundhedsloven, lov om apoteksvirksomhed, lov om lægemidler og lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, lov om lægemidler og sundhedsloven: Behandling af professionelle sportsudøvere og fremmede militære styrker, udlevering og anvendelse af næsespray med naloxon til behandling af opioidoverdosis og indførelse af ny forsøgsordning med medicintilskud på vilkår om risikodeling. Forventes i februar 2022.

Ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet Lægers varetagelse af vaccinationer, Statens Serum Instituts virke i internationale samarbejder, forsyningspligt for vacciner, opgavevaretagelse i MiBa og regulering og forrentning af erstatnings- og godtgørelsesbeløb. Forventes i marts 2022.

Ændring af lov om medicinsk udstyr, lov om videnskabsetisk behandling af kliniske afprøvninger af medicinsk udstyr, lov om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige og sundhedsdatavidenskabelige forskningsprojekter og sundhedsloven: Tilpasning af national ret som følge af forordning om medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik og præcisering af Lægemiddelstyrelsens tilsyn med medicinsk udstyr. Forventes i marts 2022.

Lovgivning om et nært og sammenhængende sundhedsvæsen. Forventes i april 2022.

Ændring af sundhedsloven: Vederlagsfri tandpleje til unge under 22 år. Forventes i april 2022.

Transportministeren

Ændring af færdselsloven og lov om private fællesveje: Fjernelse af køretøjer, regulering af færdslen ved akutte hændelser, fastsættelse af en lavere
hastighedsgrænse for et nærmere afgrænset område uden for tættere bebygget område, forbud mod standsning og parkering i skillerabat samt
vintervedligeholdelsesordninger på private fællesveje. Forventes i februar 2022.

Lov om ombygning af Aarhus H. Forventes i februar 2022.

Lov om anlæg af en tredje Limfjordsforbindelse ved Aalborg. Forventes i februar 2022.

Lov om udvikling af statsvejnettet og ophævelse af lov om en ny fjordforbindelse ved Frederikssund. Forventes i februar 2022.

Lov om arbejdstid for mobile lønmodtagere inden for vejtransportsektoren: Kontrol med arbejdstid. Forventes i marts 2022.

Uddannelses- og forskningsministeren

Ændring af lov om specialpædagogisk støtte ved videregående uddannelser: Ophævelse af bestemmelser om støtteramme, støttetid og maksimal forsinkelse. 
Forventes i februar 2022.

Nyt: Ændring af lov om videregående uddannelse videreuddannelsessystemet for voksne: Midlertidig ændring af visse adgangskrav til en diplomuddannelse i skat. Forventes i marts 2022.

Nyt: Ændring af SU-loven: Forhøjelse af fribeløb på grund af deltagelse i covid19-beredskabet. Forventes i marts 2022.

Udenrigsministeren

Redegørelser til Folketinget:

Redegørelse om udvalgte internationale organisationer OSCE, Europarådet og Østersørådet. Forventes i marts 2022.

Udlændinge- og integrationsministeren

Ændring af lov om dansk indfødsret: Frakendelse af statsborgerskab for strafbare forhold, som er til alvorlig skade for statens vitale interesser. Forventes i februar 2022.

Ændring af udlændingeloven: Ændring af reglerne for ophold for medfølgende familie til udenlandske arbejdstagere, studerende og praktikanter. Forventes i marts 2022.

Ændring af udlændingeloven: Ændring af reglerne om bortfald af opholdstilladelser ved genopdragelsesrejser og ændring af reglerne om adgang til familiesammenføring for personer med midlertidig beskyttelsesstatus. Forventes i marts 2022.

Ændring af udlændingeloven: Indskrænkning af retten til at drive virksomhed i visse tilfælde ved overtrædelse af reglerne om beskæftigelse af udlændinge, hurtig jobstart for kandidatdimittender, ophævelse af muligheden for forlængelse af opholdstilladelse for greencardhavere og optimering af erhvervsordningen Start Up Denmark. Forventes i april 2022.

Ændring af udlændingeloven: Styrkelse af praktikantordningens uddannelsesmæssige sigte på landbrugs-, jordbrugs-, veterinær-, skovbrugs- og gartneriområdet. Forventes i april 2022.

Lov om indfødsretsmeddelelse. Forventes i april 2022.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00