Debat

Overborgmester til nyt folketing: Giv os bedre værktøjer til at nå den grønne omstilling

En ny regering og et nyt folketing bør sikre byerne og kommunerne bedre værktøjer og mindre bureaukrati, når det kommer til den grønne omstilling, skriver overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sophie Hæstorp Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

København er internationalt kendt og anerkendt som en af verdens grønneste byer. Det var meget tydeligt under det nyligt overståede klimatopmøde – C40 World Mayors Summit 2022 i Buenos Aires.

C40 er et netværk bestående af 97 af verdens førende byer, som har forpligtet sig til at bekæmpe klimaforandringerne. Når nationalstater og det europæiske fællesskab nøler, tager vi ansvar for fælles klimainitiativer på byniveau og en grønnere retning for verdens storbyer. Det gør en forskel. 

På klimatopmødet satte vi blandt andet fokus på udfordringerne ved byernes forbrug af el og varme, som mange steder aktuelt primært sker på basis af fossildrevet energikilder. Det må der gøres noget ved. Halvdelen af alle mennesker på jorden bor i byer, og hvis vi foretager forandringer her, kan det virkeligt gøre en stor forskel.

Derfor var det også positivt at erfare, at stadigt flere byer – ligesom København – fremover vil indføre klimabudgetter, så belastningen af klimaet vurderes på lige fod med økonomien, når politikerne fremover forhandler om de kommunale budgetter.

Nyt initiativ kan ændre forsyningsnettet

Et af de konkrete resultater fra C40-topmødet er et nyt samarbejde mellem C40 og Google kaldet '24/7 Carbon-Free Energy', som netop tager afsæt i udfordringen omkring byernes forbrug af el og varme.

Byerne spiller en vigtig rolle i forhold til verdens samlede grønne omstilling, og derfor er det afgørende, at byerne handler på klimakampen i fællesskab med konkrete løsninger

Sophie Hæstorp Andersen (S)
Overborgmester, Københavns Kommune

Initiativet med Google sætter fokus på at skabe en smartere styring af byers forbrug af el og varme, så vi reelt bruger (og indkøber) mere grøn vedvarende energi og tiltagende mindre fossildrevet energi. København er allerede godt i gang. Vi er førende indenfor energistyring blandt C40-byerne, men med samarbejdet kan vi komme helt i mål.

C40's samarbejde med Google skal på denne måde munde ud i en smartere indkøbspraksis for medlemsbyerne, så forbruget (også i spidsbelastningsperioder) bliver mere baseret på for eksempel sol & vindenergi – og dermed mere bæredygtigt.

I første omgang udrulles samarbejdet som et pilotforsøg i C40-byerne København, London og Paris. Men indsatsen kan udrulles og skaleres til de øvrige storbyer, efterhånden som man indsamler data og resultater.

For København vil det eksempelvis kunne betyde, at vi i kommunens bygninger i fremtiden alene bruger rene energikilder 24 timer i døgnet, syv dage om ugen.

Det har hidtil ikke kunnet lade sig gøre, fordi det er nødvendigt at prioritere fossile energikilder, når de bæredygtige ikke er tilgængelige på forsyningsnettet. Det kan vi ændre med dette nye initiativ.

Byerne er afgørende brik i den grønne omstilling

Jeg er stolt og begejstret over det nye samarbejde. For det rummer et enormt potentiale, hvis grønne bæredygtige energikilder i langt højere grad kan prioriteres i byernes el- og varmeforbrug alle døgnets timer.

Læs også

At København i dag er en grøn storby, som for andet år i træk er kåret til den by i verden med højest livskvalitet, skyldes blandt andet, at vi har skabt grønne løsninger, en cykelby, metro og en havn så ren, at man kan bade i den.

Vi har med andre ord sat mennesker og det bæredygtige liv i centrum. Det er en position, som vi er stolte af. Men det er også en position, som vi hver eneste dag udvikler på, så vores by bliver endnu mere bæredygtig. 

Samtidig bruger vi også vores grønne position til at inspirere internationalt, så verdens storbyer prioriterer en mere bæredygtig retning. Byerne spiller nemlig en vigtig rolle i forhold til verdens samlede grønne omstilling, og derfor er det afgørende, at byerne handler på klimakampen i fællesskab med konkrete løsninger.

Ny regering skal sikre bedre værktøjer

Besøget i Buenos Aires gav også en mulighed for at se de konkrete resultater af København og den argentinske hovedstads samarbejde om energirenovering af bygninger, spildevand, kystsikring, klimatilpasning og cykelstier.

Alt sammen initiativer som vidner om, at det gør en forskel, hvordan vi indretter os i byerne. Hvordan vi prioriterer vores beslutninger. Hvordan vi arbejder sammen og tager ansvaret på os som storbyer.

Derfor vil jeg også komme med en meget klar opfordring til en ny regering og et nyt folketing: Det er vigtigt, at de sikrer byerne og kommunerne bedre værktøjer og mindre bureaukrati, når det kommer til den grønne omstilling.

Det gælder i forhold til emner som solceller på tagene i offentlige bygninger, udbygning af miljøzoner og CO2 fangst. For blot at nævne nogle af de mest lavthængende frugter.

Det er vigtigere end nogensinde, at vi handler på klimakrisen. Vi skal handle nu. I fællesskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00