Regeringen fortsætter kampagnen mod offentligt ’opgavetyveri’

ANALYSE: Regeringen vil med nyt udspil begrænse det offentliges mulighed for at bedrive erhvervsaktiviteter. Men problemets omfang er omtvistet, og regeringen undviger den svære konkretisering.

Helsingør Kommune har suppleret udlån af bøger med udlån af cykler. Det er ikke alle, der mener, at det er inden for skiven af, hvad offentlige myndigheder skal tage sig af.
Helsingør Kommune har suppleret udlån af bøger med udlån af cykler. Det er ikke alle, der mener, at det er inden for skiven af, hvad offentlige myndigheder skal tage sig af.Foto: /ritzau/ Carsten Bundgaard
Kim Rosenkilde

Eksemplerne står i kø.

Kommunal flishugning for private haveejere. Bibliotekers udlån af bagerudstyr. Offentlige kurser i computerspil og mindfullness. Statslig hjælp i forbindelse med rekruttering af medarbejdere.

Det er områder, hvor stat, kommuner eller regioner ifølge regeringen træder langt ind på de private virksomheders boldbane.

Dokumentation

Offentlig erhvervsvirksomhed

Staten
Statslige institutioner har mulighed for at udføre indtægtsgivende virksomhed (IDV) enten med hjemmel i finansloven eller i deres egenskab af selvejende institution.

Af de institutioner, hvis IDV-indtægter fremgår af finansloven, er institutioner som eksempelvis Moderniseringsstyrelsen, Ankestyrelsen, Danmarks Statistik, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI)og KORA blandt de institutioner med den højeste IDV-omsætning.

Institutioner med bevillingen statsfinansieret selvejende institution, der må drive indtægtsdækket virksomhed,findes primært under Uddannelse- og Forskningsministeriet samt Undervisningsministeriet.

Universiteter
Under universiteterne er det særligt Danmarks Tekniske Universitet, Århus Universitet og Københavns Universitet, der har en høj omsætning fra IDV. Universiteterne udførte i 2014 IDV for 491 mio. kr.

Produktionsskolerne udførte i 2014 IDV for 98 mio. kr.

Erhvervsuddannelser
En del af aktiviteterne, der udbydes som IDV, er uddannelser til udenlandske studerende. Dette vil sandsynligvis udgøre en stor del af de økonomi- og handelsorienterede institutioners IDV.

De erhvervsrettede uddannelser udførte i 2014 IDV for 474 mio. kr.

Erhvervsakademierne og professionshøjskolerne udførte i 2014 IDV for 276 mio. kr.

Voksenuddannelsesinstitutionerne udførte i 2014 IDV for 44 mio. kr.


Kommuner

Kommunerne har adgang til at udføre erhvervsvirksomhed i henhold til skreven lov. Eksempelvis gennem en række erhvervslove, lov om offentlige veje, havneloven, luftfartsloven, lov om fjernkøling m.v., samt i henhold til kommunalfuldmagten.

Kommunalfuldmagten giver eksempelvis kommunerne adgang til i et vist omfang at sælge biprodukter m.v. fra anden, lovlig kommunal produktion til markedspris eller til at sælge tilfældig, ikke-afskaffelig overkapacitet ligeledes til markedspris.

Eksempler på kommunal erhvervsvirksomhed kan være salg af genanvendeligt affald og genbrugstøj, salg af brænde m.v. fra kommunale skove, udlejning af ejendomme og salg af overskudsmad fra kommunale køkkener.

Kilde: Konkurrencerådet


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00