Regeringens affaldsudspil splitter partierne: ”Sød musik i liberale ører” og ”enormt gammeldags”

REAKTIONER: Særligt forslaget om at sende mere affald i udbud deler Folketingets partier, der ellers alle også har positive ting at sige om regeringens nye udspil, der skal få danskerne til at sortere affaldet mere.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Det vil være det ideelle, at folk kunne bruge en til to spande derhjemme, og at resten af sorteringen foregik automatisk.

Mette Abildgaard (K)
Miljøordfører
Fakta
Effekter af udspillet
  • Regeringens udspil på affaldsområdet vurderes at medføre en reduktion af udledningen i Danmark på 0,7 millioner ton CO2-ækvivalenter i 2030.
  • Endvidere vurderes regeringens samlede udspil at medføre en udsortering af cirka 65 procent af den danske plastmængde i forbrændingen i 2030 ift. 2020. 

Kilde: Miljøministeriet

Danskerne skal sortere mere affald, og det skal ske på samme måde over hele landet, så mere kan blive genbrugt og mindre gå op i røg på forbrændingsanlæggene.

Fakta
Regeringens affaldsudspil

Visionen
  • Affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030. 
  • Udsortering af 80 procent dansk plast fra forbrændingen i 2030. 
  • Affaldskurven skal knækkes – mindre affald, mindre spild og mere genbrug. 
  • Cirkulær økonomi skal være vækstmotor for Danmarks næste grønne erhvervseventyr.
Konkrete tiltag
  • Strømline sorteringen: At strømline sortering af affald, så danskerne sorterer affald på samme måde i hjemmet og på arbejdspladsen; uanset hvilken kommune, de bor i. Det betyder, at der skal sorteres 10 typer af affald ved alle husstande i Danmark og at sorteringen skal følge de samme sorteringsguidelines og med brug af de samme affaldspiktogrammer. Der vil være mulighed for, at affaldet kan sorteres kombineret i spande med flere rum. Det forventes, at et almindeligt parcelhus derfor vil skulle have 2-4 spande med flere rum. Virksomhederne skal ligeledes bruge de samme sorteringskriterier og piktogrammer.
  • Genanvendelse frem for forbrænding: At sikre et paradigmeskifte i affaldssektoren. I Danmark skal vi i langt højere grad investere i og bygge genanvendelsesanlæg frem for forbrændingsanlæg. Regeringen vil invitere Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan vi får færre og mere effektive forbrændingsanlæg og begrænset importen af udenlandsk affald. 
  • Mere genanvendelse: Behandlingen af husholdningers genanvendelige affald skal udbydes, så genanvendelsesvirksomheder i Danmark kan få adgang til affaldet. På den måde kan innovative virksomheder få bedre adgang til affaldet, så de kan udvikle fremtidens teknologiske løsninger og skabe nye grønne arbejdspladser. 
  • Derudover igangsættes en række udviklingstiltag, som på sigt skal sikre en klimaneutral affaldssektor. For eksempel vil regeringen etablere et nyt partnerskab med fokus på at styrke og accelerere intelligent affaldshåndtering gennem ny teknologi og digitale løsninger. Med den samlede pakke leverer regeringen et vigtigt bidrag til omstillingen mod en mere cirkulær økonomi. Men dette udspil er blot første skridt på vejen. Regeringen vil efterfølgende tage yderligere skridt til at fremme den grønne omstilling og en klimaneutral affaldssektor.

Kilde: Miljøministeriet

Det er stramt trukket op, hvad regeringen mandag foreslog med sit nye affaldsudspil, der er en del af det større klimaudspil, som klimaminister Dan Jørgensen, finansminister Nicolai Wammen og miljøminister Lea Wermelin præsenterer onsdag.

Men hvad siger partierne på Christiansborg egentlig til affaldsudspillet, der vil have danskerne til at sortere i ti affaldstyper og have erhvervslivet til at byde mere ind på affaldsopgaverne?

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00