Debat

S: Ambitiøse målsætninger er nødvendige for fremtiden

DEBAT: Vi skal have ambitiøse målsætninger, når vi i efteråret skal forhandle det nye teleforlig – for danskernes og virksomhedernes skyld, skriver Karin Gaardsted, it-og teleordfører, Socialdemokratiet.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Gaardsted
It-og teleordfører, Socialdemokratiet

”Vi skal have dækning i hele landet. Bredbånd og mobiltelefoni skal ud til hvert et hus i Danmark.”

Sådan har det længe lydt. Og ja, Socialdemokratiet går også efter, at der skal være god dækning over hele landet. Derfor vedtog vi en målsætning tilbage i 2013 om, at vi inden udgangen af 2020 skulle have 100 MB ’ned’ og 30 MB ’op’ overalt i landet. Denne målsætning er vi allerede langt med.

I dag har 88 procent af alle adgang til denne dækning, og jeg mener bestemt ikke, at vi skal slække på målsætningen. Derfor er det ærgerligt, at Forsyningsministeren har sagt, at han ikke regner med, at vi når i mål med denne målsætning.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Jeg synes, det er at sende signaler til branchen om, at de ikke behøver at anstrenge sig. Forleden hørte jeg Guldborgsund Kommunes borgmester sige på Folkemødet, at han forventer, at 97-98 procent af alle husstande i hans kommune er dækket med god bredbåndsinfrastruktur om to år, og hvis Guldborgsund kan, så kan alle andre også.

Ændret dataadfærd kræver høje ambitioner
Vi skal have høje ambitioner, når vi sætter mål på tele- og bredbåndsområdet. Selvom vi slet ikke udnytter den dækning, vi har i dag, skal vi alligevel blive ved med at stille høje krav, for danskernes forbrug af data ændrer sig voldsomt disse år.

Selvom vi slet ikke udnytter den dækning, vi har i dag, skal vi alligevel blive ved med at stille høje krav, for danskernes forbrug af data ændrer sig voldsomt disse år.

Karin Gaardsted (S)
It- og teleordfører

Mange familier opsiger deres store tv-pakke og køber den mindste, man kan få, måske lige suppleret med TV 2 for i stedet at streame film og tv. Man vil se tv, når det passer ind i ens program og ikke være afhængig af at skulle sidde foran skærmen et bestemt tidspunkt på ugen.

Streaming kommer til at være en endnu større faktor fremover, og det kræver, at der er god bredbåndsdækning – fast eller mobilt. Teknologien er ligegyldig, men vi må ikke overse, at vi godt kan lide at se vores yndlingsprogram, når vi er på farten, og derfor er behovet for mobildækning større end nogensinde før.

Min indgang til teleforligsforhandlingerne er, at vi skal sætte en ny målsætning. Om det skal være 1GB til alle i 2025, eller om det skal være den bedste dækning i verden, er svært at svare på, men jeg forventer, at vi kan få en spændende dialog og debat om præcis dette punkt.

Og ja, til den tid, vil 5G jo for øvrigt også være på vej i nogle af de større byer og hos de allerstørste danske virksomheder. Der skal vi også have ambitioner!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

0:000:00